20 septembrie 2013

Rob de Graaf vine la Teatrul Metropolis

Pentru prima dată în capitală, la Teatrul Metropolis, la un spectacol ce aparţine dramaturgiei contemporane olandeze va fi prezent însuşi autorul. Rob de Graaf, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi contemporani din Olanda, va fi prezent sâmbătă, 21 septembrie 2013, de la ora 19:00, la spectacolul cu piesa „Sex„, pe care a scris-o în anul 2004.

Este o premieră pentru lumea teatrală bucureşteană, care are acum ocazia de a vedea un spectacol sensibil, cu problematica contemporană olandeză, ce înfăţisează infinitezimal reacţiile şi evoluţia a patru personaje – două cupluri care ajung să interfereze, sperând să regăsească cândva armonia pierdută şi simţirea ca trăire firească.

După ce s-a specializat în biblioteconomie şi documentare, apoi în jurnalism, Rob de Graaf (1952) a început să scrie teatru mai întâi pentru trupa de pantomima Nieuw West, pe care a fondat-o în 1978 şi ale cărei producţii au fost selecţionate la festivaluri din Olanda şi Flandra.

La începutul anilor ’90, scrie pentru companii ca Dood Paard. Piesa 2SKIN (1996) îi aduce premiul pentru Dramaturgie Taalunie. Aceeaşi distincţie îi este acordată pentru piesa Vrede (2007).

În anul 2003 obţine Premiul pentru Literatură Charlotte Kohler pentru piesa Neanderdal.

Traduce, de asemenea, texte pentru scenă semnate de Pier Paolo Pasolini, Edward Bond, Rainer Werner Fassbinder şi Natalia Ginzburg.

Între anii 1991 şi 1996 este director artistic al şcolii de Mimă din Amsterdam. Face parte din numeroase jurii şi din Comisia pentru Cultura care se ocupă de funcţionarea sectorului teatral din Olanda.

„Sex” („Geslacht”), a avut premiera în 2004, în montarea companiei Dood Paard. O nouă versiune scenică a fost realizată de Compania Het Toneel Speelt din Amsterdam, în regia lui Ger Thijs (2009).

Contribuţia lui Rob de Graaf la scena olandeză contemporană a fost recunoscută şi în 2007, când i-a fost decernat premiul Proscenium.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook