2 mai 2008

Florian Zeller la Teatrul Metropolis

Teatrul Metropolis şi ArCuB (Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti) prezintă o Seară de Gală în data de marţi, 6 mai, de la ora 19:00, la sediul teatrului, în Str. Mihai Eminescu 89. Invitat de onoare este dramaturgul şi romancierul francez Florian Zeller, profesor de literatură la Facultatea de Stiinţe Politice din Paris, în prezenţa unor invitaţi de înalt rang.

Florian Zeller

Florian Zeller


Acest „tânăr şic, cu o alură de cântăreţ rock”, cum îl descrie Express Magazine, pentru ca mai apoi critica specializată să îl considere un Sallinger al nuvelisticii franceze, va fi spectator, alături de public, la spectacolul „Celălalt„, montat, după un text al său, de Carmen Vestemeanu, cu Monica Davidescu, Cristian Iacob şi Octavian Strunilă.

În sală vor fi prezenţi distinsul ambasador al Franţei la Bucureşti, Excelenţa Sa, domnul Henri Paul şi regizoarea, venită special de la Paris.

După reprezentaţie, Florian Zeller, autorul piesei, o binecunoscută personalitate a culturii franceze contemporane, va răspunde întrebărilor publicului pe tema „Teatrul şi contextul social–politic”.

Teatrul Metropolis continuă în acest fel programul de promovare a dramaturgiei contemporane iniţiat în anul 2007, odată cu venirea lui Rodrigo Garcia şi continuat apoi cu vizita lui Matei Vişniec.

Florian Zeller s-a născut în 1979, la Paris. Este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani francezi, renume pe care l-a câştigat în anul 2004, odată cu decernarea premiului Interallié pentru povestirea „Fascinaţia răului”.

Acuzat că împrumută prea mult din stilul lui Francois Sagan şi din neo-romantismul său încărcat de deziluzii, Florian Zeller rămâne catalogat drept un autor „care promite” o dezvoltare literară plurivalentă, având în vedere şi recenta publicare a celui de-al patrulea roman al său. Dar nici în acest domeniu nu scapă de sugestii comparative, presa mondenă (la a cărei dezvoltare a contribuit cu articole publicate în Paris Match şi Vogue) s-a folosit de rădăcinile sale engleze pe care le-a cultivat de-a lungul copilăriei în Britania şi l-a asemuit din punct de vedere nuvelistic cu marele J.D.Salinger.

În domeniul dramaturgiei, Florian Zeller rămâne cunoscut în cercurile admiratorilor din România pentru piesa „Celălalt„, care nu întâmplător numără atât de multe reprezentaţii pe plan mondial. În anul 2007, a primit premiul Tânărului Teatru din partea Academiei Franceze pentru piesa „Si tu mourais”, iar „L’Autre” îi fascinează chiar şi pe tradiţionaliştii francezi pentru felul plăcut în care aceasta renaşte clasicul triunghi vaudevilesc al poveştilor de dragoste.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook