10 septembrie 2021

Regizorul Cristi Puiu deschide sezonul „Întâlnirile SpectACTOR”

Cunoscutul cineast Cristi Puiu, una dintre figurile cele mai importante ale filmului românesc și internațional, vine la „Întâlnirile SpectActor” la Teatrul Național din Craiova, prima ediție după doi ani de întrerupere a acestui eveniment cultural. Nicolae Coande intră în dialog cu aclamatul regizor al filmelor „Marfa și banii”, „Moartea domnului Lăzărescu”, „Sieranevada”, „Aurora”, „Malmkrog” – despre film, viață, implicare, sâmbătă, 11 septembrie 2021, ora 18:00, în Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului.Alex Leo Șerban, interviu pentru „Decât O Revistă”, spune:

Este omul care a schimbat fața cinematografului românesc. Pentru cei de afară, Cristi Puiu este cel care ne-a pus pe hartă. Altă formulă mai sintetică nu-mi vine: Puiu a pus sămânța, Porumboiu a udat locul, iar Mungiu a cules roadele […] Puiu e tipul genialoid: neliniștit, incomod, zburlit, în război cu toată lumea, incomod cu el însuși….

Născut în 1967, la Bucureşti, Cristi Puiu a urmat cursurile Ecole Supérieure d’Arts Visuels din Geneva, pe care a absolvit-o în 1996, cu documentarul „25.12. Bucharest, North Railway Station”. În 1995, „Before Breakfast”, un scurtmetraj de școală, a fost selecționat la Festivalul de Film de la Locarno. Debutul său cu lungmetrajul „Marfa și banii” (2001) coincide cu începuturile Noului Cinema Românesc. Filmul a concurat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes și fost premiat la festivaluri precum Salonic, Cottbus, Trieste. În 2004, scurtmetrajul „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” a fost distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Cel de-al doilea lungmetraj, „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), a avut premiera mondială la Cannes, unde a obținut trofeul secțiunii Un Certain Regard, premiu urmat de numeroase alte distincții la festivaluri și gale internaționale.

În 2011 a lansat, în triplă ipostază – scenarist, regizor și actor – filmul „Aurora”, selecționat în Un Certain Regard la Cannes și recompensat cu Premiul Gopo pentru „Cel mai bun film”.

În 2016 a realizat filmul „Sieranevada”. În 2020 a realizat filmul „Malmkrog”, „o dramă de epocă cerebrală care îți rămâne în minte” (Peter Bradshaw, The Guardian). Scenariul este inspirat din cartea „Trei dialoguri despre sfârșitul istoriei universale” de Vladimir Soloviov.

Cristi Puiu este co-scenarist la „Marfa și banii” și „Moartea domnului Lăzărescu”, alături de Răzvan Rădulescu. În colaborare cu Răzvan Rădulescu, a mai scris scenariul pentru „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (regia Lucian Pintilie, 2003), iar în 2005, regizorul german Didi Danquart a realizat filmul „Offset” după un scenariu scris de Cristi Puiu.

Cristi Puiu, înterviu pentru Adevărul.ro, declară:

Am vrut să fac un film cu dialogurile lui Platon. Cred că dialogul este foarte important, e parte din noi, ne definește. Problema e că tot uităm că dialogul e o parte din noi. Tindem să credem că dialogul e doar un pasaj dintre mine şi mine, iar în timpul acestui pasaj trebuie să schimb idei, gânduri, trăiri cu altcineva, care nu e eu, deci e plictisitor, să mă întorc la mine. Asta e ceva ce aparține erei facebook-ului. Asta e ceva ce trebuie pus la îndoială, aparține internetului și erei selfie-ului. Dialogul este parte din noi, din cultura noastră, și este sensul ei. Cred că sensul cinemaului este dialogul după proiecție.

J. Hoberman, Village Voice, consemnează:

Dacă există ceva mai greu de vândut decât un film românesc făcut de un regizor necunoscut, atunci acela este un film românesc de un regizor necunoscut căruia îi ia 2 ore şi jumătate pentru a spune povestea unui pensionar de 62 de ani care face o ultimă călătorie la spital. Poate ajuta cu ceva faptul că „Moartea domnului Lăzărescu” este marea descoperire a ultimului festival de la Cannes şi, în multe privinţe, cel mai remarcabil film recent care iese pe ecranele newyorkeze în această primăvară? Filmul are un scenariu foarte elaborat, dar e filmat ca un documentar. Cinematografic, este un tur de forţă, cu Puiu simulând cu succes – sau, mai degrabă, orchestrând – textura instituţională a unui vérité semnat Frederick Wiseman.

Liza Schwarzbaum scrie în Entertainment Weekly:

Dacă această dramă ar fi fost lansată în 2005, ar fi fost printre primele trei din Top Ten-ul meu – într-atât Lăzărescu este un film bogat şi pasionant despre mici momente umane universale şi uriaşul eşec al sistemului.

Pentru acest eveniment #SpectACTOR, biletele se pot achiziționa de la Agenția de bilete a teatrului și online.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook