5 martie 2012

Războiul de la Nistru: 20 de ani de la declanşare

Ziua de 2 martie a fost declarată, prin decizia Guvernului Republicii Moldova, Zi de comemorare a persoanelor căzute în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Cu acest prilej în Chişinău şi în toate raioanele Republicii Moldova s-au petrecut diverse manifestări cu caracter comemorativ, consacrate evenimentelor tragice care au avut loc în anul 1992 pe ambele maluri ale Nistrului, pe câmpurile de luptă de la Cocieri, Coşniţa, Pohreba, Doroțkaia, Roghi, Grădinița, Chiţcani, Tighina, Varniţa…

La 29 februarie 2012, din iniţiativa Institutului de Istorie Socială „ProMemoria” şi a Asociaţiei Veteranilor Războiului din Republica Moldova, în incinta Bibliotecii Publice „Onisifor Ghibu”, a fost organizată o Masă rotundă (ediţia a III-a) cu genericul “Războiul de la Nistru: 20 de ani de la declanşare – consecinţe, probleme, soluţii”.



Evenimentul a început cu un minut de reculegere în memoria eroilor căzuţi în acest război. Moderator – prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu, preşedintele INIS „Pro Memoria” a oferit cuvântul mai multor vorbitori.

Comunicarea pe tema „Războiul de pe Nistru: consecinţe, probleme, soluţii”, a fost prezentată de către colonelul în rezervă Alexandru Gorgan, vice ministru al Apărării din anii 1992-“95, actualmente preşedinte al Asociaţiei Veteranilor Războiului din Repulica Moldova. În discursul său raportorul a accentuat faptul că toate încercările mai multor persoane de a face lumină în această problemă, cu regret, nu s-au încununat cu succes. Au fost ignorate propunerile creării la nivel de stat a unei comisii speciale, cu includerea în componenţa ei a specialiştilor – istoricilor, care minuţios ar examina şi stabili obiectiv cauzele şi consecinţele acestui război.

Cu durere în suflet şi-au amintit de tragicile evenimente generalii în rezervă Vasile Grosu, Nicolae Petrică, Valeriu Troenco, Anton Gămurari, coloneii Anatolie Cociug şi Iurie Lupolov, Ion Miţcul, preşedintele Comitetului executiv Dubăsari, Virgil Botnarevschi, Şeful Catedrei Militare din cadrul Academiei de Studii Economice, Elena Vulpe, directoarea Bibliotecii gazdă ş.a.

Anatol Petrencu, preşedintele INIS „Pro Memoria” a făcut un apel către toţi combatanţii să scrie propriile lor memorii, ca mai apoi savanţii să poată face pe baza lor o istorie obiectivă, să elucideze corect cauzele şi consecinţele războiului pentru apărarea integrităţii Republicii Moldova, ca generaţia tânâră să-şi cunoască eroii care au luptat şi s-au jertfit pentru integritatea ţării. Aceste memorii neapărat trebuie scrise, deoarece timpul trece şi déjà 120 de eroi nu mai sunt printre noi.

La finele evenimentului, Boris Vizer, prof. universitar, dr. hab. în istorie de la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chişinău şi-a expus opinia privind conflictul transnistrian şi a prezentat audienţei monografia sa “Economia şi starea socială a populaţiei din Moldova (anii “40-“80 ai sec. XX), apărută recent la editura “Ştiinţa”.

O conferinţă ştiinţifică similară a avut loc pe 1 martie 2012 şi la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook