18 mai 2022

Furtuna

În 31 mai 2022, la ora 19:30, publicul este invitat la Sala Studio a TNB la reprezentația unică susținută de Teatrul Fără Nume din Chişinău, cu „Furtuna” de William Shakespeare, recentă montare a regizorului Mihai Țărnă, în care rolul lui Prospero este interpretat de Vitalie Rusu, actor consacrat al scenelor basarabene.



Actor, regizor de teatru şi de film, scenarist, cu un Masterat în regie de teatru la Institutul de Arte din Chişinău (D.E.A.), completat cu studii de regie de film la Școala Internațională de Film din Paris (2001-2002) şi un Doctorat la Universitatea Charles de Gaulle, Lille 3, Mihai Țărnă e stabilit în prezent în Franța, unde conduce catedra de „Arta Actorului” la Şcoala Internațională de Film din Paris (E.I.C.A.R.).

Semnează regia a zeci de spectacole de teatru pe scene din Republica Moldova şi din Franța, punând în scenă titluri din marea dramaturgie (Shakespeare, Moliere, Gogol, Cehov, Eugène Ionesco…) şi realizează scurt-metraje şi debutează şi în lung metraj, ca regizor şi/sau scenarist.

Anul 2019, când a realizat „Furtuna”, este şi anul în care a montat „Regele moare” de Eugène Ionesco la Teatrul du Gymnase din Paris, Franța (prezentat la Madrid), dar şi anul în care semnează cea de-a 40-a regie a unui spectacol din cele două decenii şi jumătate de activitate artistică.

În versiunea concepută de regizorul Mihai Țărnă, celebra piesă shakespeariană este o dramă cu elemente de comedie, despre căderea şi ridicarea omului, răscumpărarea sufletelor, dar şi pierderea lor veşnică. Pe insula lui Prospero se derulează succint istoria shakespeariană a lumii – putere, omor, revoltă, violență, dragoste. „Furtuna” e drama iluziilor pierdute, a amarei înțelepciuni şi a unei fragile, dar îndărătnice speranțe.

Actor de prestigiu al scenei basarabene, Vitalie Rusu a lucrat în calitate de actor şi regizor la Teatrul Muzical – Dramatic „A.S. Puşkin” (astăzi Teatrul Național „Mihai Eminescu„) din Chişinău, fiind şi regizor-şef al acestui teatru, din 1985. Între 1999 – 2003 a fost diplomat la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. În 1973 i s-a conferit titlul onorific Artist Emerit şi în 1983 – cel de Artist al Poporului. În 2011 Vitalie Rusu a fost distins cu Ordinul Republicii şi în 2013 – cu Premiul Național.

În cariera sa de actor, de peste 50 de ani, a jucat 80 de roluri de teatru şi film: Hlestakov în „Revizorul” de N. V. Gogol, Mercuțio în „Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, Alecu – „Iaşii în carnaval” de V. Alecsandri, Gheorghe – „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă, iar acum spectatorii au ocazia să-l vadă într-unul din cele mai complexe roluri shakespeariene, Prospero din „Furtuna”.

Biletele pot fi procurate de la Casa de bilete a TNB, precum şi online.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook