Război în bucătărie
Comedia „Război în bucătărie” („The Hundred-Foot Journey”) aduce pe marile ecrane, din 15 august 2014, povestea lui Hassan Kadam (interpretat de Manish Dayal), un geniu culinar din India, capabil să realizeze preparate impecabile, care intră în conflict cu Madame Mallory (interpretată de Helen Mirren).
Este un film uşurel, de vacanţă. Cald şi armonios, pune accent pe valorile fundamentale, precum familia şi onestitatea, curajul de a recunoaşte că altul e mai bun şi de a admite că ai greşit. De asemenea, este un film cu teză… o peliculă despre political correctness, pentru că aduce în discuţie o serie de probleme aflate la ordinea zilei în Europa (şi nu numai): problema imigranţilor, a toleranţei, a acceptării, a înţelegerii celor care nu sunt asemenea nouă. Bine jucat, cu o ambianţă deosebită, cu peisaje extraordinare şi momente emoţionante, mi s-a părut mai puţin o lecţie despre bucătărie, cât o lecţie despre omenie.
Pe de altă parte, romanul de la care pleacă – “The Hundred Foot Journey (Madame Mallory şi micul bucătar indian)” de Richard C. Morais – este un pic mai complex şi mai amar. E o fascinantă incursiune în lumea culinară a Indiei şi a Franţei deopotrivă, urmărind în egală măsură alegerile dificile pe care le facem pentru a urmări o carieră, sacrificiile. Sunt urmărite – superficial, e adevărat – aspecte ale istoriei Indiei, probleme de acomodare într-o ţară nouă sau efectele crizei economice asupra lumii în care trăieşte eroul, un chef de succes, pasionat de haute cuisine. La fel ca şi filmul, romanul este o producţie lejeră, de vacanţă, fără consistenţa unei lecturi fundamentale, dar suficient de alertă pentru a menţine treaz interesul.
Subiectul
În film, familia lui Kadam, în frunte cu Papa (interpretat de Om Puri), s-a mutat din India şi s-a stabilit în sătucul pitoresc Saint-Antoine-Noble-Val, din sudul Franţei. Este un sătuc cochet şi elegant, locul ideal pentru a începe o nouă viaţă şi pentru a deschide restaurantul indian Maison Mumbai. Asta până când planul ajunge la urechile Madamei Mallory, proprietara şi bucătarul şef al restaurantului franţuzesc Le Saule Pleureur.
Protestele ei împotriva noului restaurant situat la doar 50 de metri de restaurantul ei escaladează într-o bătălie încinsă între cele două întreprinderi până când pasiunea lui Hassan pentru bucătăria franţuzească, şi pentru Marguerite (interpretată de Charlotte Le Bon), ajutorul de bucătar al Madamei Mallory, se îmbină cu talentul său culinar reuşind să aducă laolaltă cele două culturi în bucătărie şi nici măcar Madame Mallory nu poate ignora miresmele îmbietoare care învăluie satul Saint-Antoin. Madame Mallory îi recunoaşte talentul rivalului ei, Hassan, şi îl ia sub aripa ei.
„Război în bucătărie” abundă în arome care stârnesc simţurile. Este o poveste despre triumful uniunii în detrimentul exilului, o poveste cu pasiune, un portret al două lumi care se ciocnesc şi a unui tânăr în căutarea confortului căminului oriunde ar fi.
De la scenariu la ecran
Distanţa dintre restaurantele Le Saule Pleureur şi Maison Mumbai e de doar 50 de metri, nici mai mult, nici mai puţin. E un drum, unul scurt într-adevăr, pe care familia Kadam şi Madame Mallory îl parcurg de multe ori de-a lungul filmului şi simbolizează ceva mai mult decât o simplă distanţă. Reprezintă acel punct în viaţa fiecăruia când ieşim din zona de confort şi ne aventurăm pe un teritoriu nefamiliar într-o călătorie de descoperire a sinelui.
Producătoarea Juliet Blake, fost director la Jim Henson Company şi National Geographic Channel, a trecut ea printr-o aventură transpunând cartea pe marele ecran. Totul a început în ianuarie, 2009, când Blake se simţea neîmplinită de cariera ei. A citit romanul lui Richard Morais „The Hundred-Foot Journey”, care încă nu fusese publicat în Statele Unite, şi a fost captivată de la început până la sfârşit. „M-am îndrăgostit de poveste, de peisajele minunate descrise şi de ideea că mâncarea ne poate aduce laolaltă.” – spune Blake. „Mi-a plăcut juxtapunerea restaurantului franţuzesc discret şi elegant cu restaurantul indian viu şi colorat. Într-o parte se cântă Mozart, iar în cealaltă parte răsună muzica Bollywoodului, astfel contrastul dintre culturi e evident.”
Blake este fiica unor imigranţi germani şi s-a identificat cu subiectul imigrării. A crescut într-o casă în care engleza era a doua limbă, iar părinţii ei refuzau să vorbească despre moartea bunicilor ei la Auschwitz. „M-am identificat cu povestea pentru că personajele ar fi putut fi chiar familia mea.” – spune Blake. „Povestea abordează subiecte importante precum rasismul, acceptarea şi capacitatea de a ne schimba, relevante pentru povestea fiecărui imigrant.”
Fiind convinsă că povestea e perfectă pentru marele ecran, Blake a stabilit o întâlnire cu Morais printr-o cunoştinţă comună. I-a promis autorului că filmul va fi realizat, astfel obţinând drepturile de ecranizare. Apoi a abordat mai multe companii de producţie, ca să vadă care ar fi interesul pentru un astfel de scenariu. La Harpo Films, cartea a avut un impact mare asupra lui Oprah Winfrey care a devenit o admiratoare a romanului şi a autorului. Steven Spielberg şi Stacey Snider, la DreamWorks, au la fel de entuziaşti şi încântaţi de potenţialul proiectului.
N-a trecut mult timp până când DreamWorks şi Harpo, Spielberg şi Winfrey, să li se alăture lui Blake la masa producătorilor. Amândoi au fost încântaţi de ocazia de a colabora la un film revigorant cu un mesaj atât de puternic şi frumos despre acceptare. Cei doi au lucrat împreună ultima oară în 1985, la „Culoarea purpurie”.
„Am avut ocazia să ne unim energia creativă ca să spunem o poveste despre compatibilitatea unor oameni pe care nu ţi i-ai fi închipuit niciodată împreună.” – spune Spielberg. Winfrey adaugă: „Este un roman încântător şi o operă de artă care face şi spune ceea ce am încercat să spun eu în artă de-a lungul carierei mele. Este o poveste înălţătoare şi m-a bucurat ideea de a lucra din nou cu Steven.”
Cartea a devenit un bestseller internaţional şi a fost publicat în 28 de ţări. A fost aleasă pentru rubrica Editor’s Choice (selecţia editorului) a „The New York Times Book Review” şi a fost desemnată ca una dintre cele mai bune romane ale verii lui 2010 de către revista O, The Oprah Winfrey Magazine. Lui Blake îi surâdea norocul, după ce a obţinut drepturile de ecranizare ale romancierului debutant şi i-a atras în proiect pe Spielberg şi Winfrey.
Următorul pas a fost să găsească un scenarist care să poată lucra cu povestea şi să dea viaţă personajelor. În vârful listei posibililor scenarişti era Steven Knight, un scenarist nominalizat la Oscar care a lucrat la filmele Lorzii crimei şi Viaţa în Londra.
Knight s-a născut în Birmingham, Anglia, un oraş cel mai mare procent de populaţie indiană din Marea Britanie, iar răspunsul său a venit rapid şi a fost afirmativ. Producătorii au fost încântaţi. „Steven Knight a realizat cu umor un film cu un subiect serios.” – spune Spielberg. „E o adaptare frumoasă a romanului.”
Lasse Hallström era alegerea firească pentru regia filmului „Război în bucătărie”. Având în portofoliu filme aclamate precum „Viaţa mea de câine”, „Legea pământului” şi „Ciocolată cu dragoste”, a dat glas unor poveşti impresionante de-a lungul timpului, iar stilul şi viziunea sa regizorală îl recomandau pentru această poveste. Spielberg este un vechi admirator de-al lui Hallström, iar Viaţa mea de câine este unul dintre filmele sale preferate din toate timpurile.
Pentru Hallström, experienţa de a lucra cu un regizor ca Spielberg în calitate de producător a fost neasemuită. „Steven a fost foarte săritor, m-a sfătuit la casting, mi-a oferit sugestii după filmările zilnice şi cum să îmbunătăţesc scenariul.” Hallström a avut numai cuvinte frumoase de spus la adresa producătorilor Winfrey şi Blake. „E o onoare să lucrez cu Oprah Winfrey. Admir neînfricarea ei în viaţă şi felul în care scoate la lumină ce-i mai bun în oameni. Iar Juliet Blake este o producătoare iscusită pe care o apreciez nespus. A fost o coincidenţă magică că mi-a ieşit în cale povestea potrivită la momentul potrivit, cu distribuţia şi producătorii potriviţi. Se întâmplă rar.” – spune Hallström.
„Apreciez filmele lui Lasse, e un regizor minunat care reuşeşte să plaseze actorii în medii încântătoare ca zona rurală a Franţei şi să permită esenţei poveştii să reiasă.” – spune Winfrey. Blake adaugă: „Este un regizor sensibil şi a înţeles povestea la un nivel profund. În plus, colaborează foarte bine cu actorii şi îi ajută să găsească adevărul în poveste înainte să rostească replicile din scenariu.”
Cartea
Romanul „Madame Mallory şi micul bucătar indian” („The Hundred-Foot Journey”) de Richard C. Morais este un bestseller internaţional publicat în peste 30 de ţări, transpus în 2014 în filmul „Război în bucătărie”.
Crescut în atmosfera îmbibată de arome exotice a restaurantului familial din Mumbai, aparţinând bunicului său, Hassan Haji porneşte, după moartea mamei lui, împreună cu restul familiei, într-o călătorie prin lume, stabilindu-se în cele din urmă într-un orăşel din Alpii Francezi, Lumière. Aici îşi vor deschide un restaurant cu specific indian, peste drum de exclusivistul relais al lui Madame Mallory, Le Saule Pleureur. Dar, la scurt timp după ce Madame Mallory declanşează un adevărat război gastronomic, în care îşi antrenează vecinii, Hassan îşi descoperă pasiunea pentru haute cuisine europeană, devenind, printr-un complex de împrejurări nu tocmai plăcut, discipolul celebrei chef. Treptat, trecând prin mai multe aventuri şi cunoscând în sfârşit şi dragostea adevărată, Hassan va deveni un chef parizian foarte apreciat. O poveste despre puterea destinului, despre pasiune şi talent, alertă, amuzantă şi sensibilă, plină de culoarea şi miresmele bucătăriei indiene şi de rafinamentul gastronomiei franţuzeşti.
Recenzia din Booklist îl descrie astfel: „Acest roman, de proporţii mitice, dar povestit cu un realism plin de sensibilitate, este un tribut uimitor adus devoţiunii faţă de familie şi hrană, în această ordine.“
New York Times Books Review observă: „Farmecul romanului stă în incredibila întâlnire dintre Slumdog Millionaire şi Ratatouille.“
Celebrul bucătar Anthony Bourdain exclamă: „Extraordinar! De departe cel mai bun roman despre lumea bucătăriei!“
Richard C. Morais este în prezent editorul revistei financiare americane Barron’s Penta. A fost senior editor la Forbes şi cel mai longeviv corespondent străin al acesteia. A început să lucreze pentru redacţia din New York a revistei Forbes ca reporter în 1984, la vârsta de 23 de ani. Între 1986 şi 2003 a lucrat la sediul londonez al revistei, devenind, în 1998, European Bureau Chief. La Londra, fiind nominalizat de şase ori, a primit trei Business Journalist of the Year Awards. American crescut în Elveţia, Morais şi-a trăit mare parte din viaţă în străinătate, întorcându-se în SUA în 2003. Acum locuieşte la New York cu soţia şi fiica sa. A debutat, în 1991, cu biografia neautorizată „Pierre Cardin: The Man Who Became a Label”. „Madame Mallory şi micul bucătar indian” („The Hundred-Foot Journey”) este primul său roman, apărut în 2008 şi tradus în peste 30 de ţări. În 2013, Morais publică romanul „Buddhaland Brooklyn”, povestea unui preot budist care, la 40 de ani, primeşte ordinul să-şi părăsească mânăstirea din munţii Japoniei şi să traverseze oceanul pentru a construi un templu în New York.
Distribuţia filmului
Helen Mirren (care o interpretează pe Madame Mallory) a dobândit recunoaşterea internaţională pentru rolurile sale din teatru, film şi televiziune. Pentru interpretarea personajului regina Elizabeta a II-a în filmul din 2006 „Regina”, Mirren a câştigat premiile Oscar, Globul de Aur, premiul Breslei Actorilor de Cinema şi BAFTA pentru cea mai bună actriţă. De asemenea, a fost desemnată cea mai bună actriţă de toate organizaţiile de critici de la Los Angeles la Londra. În 2014, a fost onorată cu BAFTA Fellowship pentru cariera sa în film. Helen Mirren a fost numită Dame prin ordinul cavaleresc al Marii Britanii în 2003.
Manish Dayal (care îl interpretează pe Hassan Kadam) a jucat în „90210”, „Lege şi Ordine: Brigada Specială”, „Soţia perfectă” şi „Fete schimbate”. Dayal se implică în îmbunătăţirea sistemului de învăţământ în zona rurală a Indiei prin fundaţia Nanubhai Education Foundation.
Om Puri (care îl interpretează pe Papa) este unul dintre cei mai apreciaţi actori ai Indiei. A studiat la Şcoala Naţională de Teatru timp de trei ani, apoi doi ani la Institutul de Film şi Televiziune. În ultimii 35 de ani a lucrat la peste 250 de filme şi a lucrat în televiziunea britanică şi indiană.
Echipa de producţie
Lasse Hallström (regizor) se numără printre cei mai renumiţi regizori ai lumii. Publicul îl cunoaşte pentru filmele sale tranşante şi lipsite de sentiment precum „Viaţa mea de câine”, „Necazurile lui Gilbert Grape” şi „Legea pământului”. Cel mai recent, Hallström a regizat „Refugiu pentru viaţă”, cu Julianne Hough şi Josh Duhamel, marcând a doua ecranizare a unui roman scris de Nicholas Sparks. În 2012, thrillerul său „Sub hipnoză” a fost selecţia Suediei pentru premiile Oscar, categoria cel mai bun film străin. În anul anterior a regizat „La pescuit în deşert”, cu Ewan McGregor şi Emily Blunt. Scenariul după romanul lui Paul Torday a fost scris de Simon Beaufoy, autorul scenariului „Vagabondul milionar”, iar filmul a încasat peste 34 de milioane de dolari în toată lumea.
Hallström a mai regizat „Dragul meu John”, o adaptare a romanului bestseller al autorului Nicholas Sparks, cu Channing Tatum şi Amanda Seyfried. „Dragul meu John” a încasat 30 de milioane de dolari în weekendul lansării şi 115 milioane de dolari în toată lumea. Succesul comercial al filmului a fost precedat de două filme apreciate de critici: „Hachico, povestea unui câine”, cu Richard Gere, şi „Marea farsă”, cu Gere, Alfred Molina şi Marcia Gay Harden.
Steven Spielberg (producător) este unul dintre cei mai influenţi şi de succes regizori şi partener principal la DreamWorks Studios. Spielberg şi Stacey Snider conduc compania de producţie în parteneriat cu The Reliance Anil Dhirubhai Ambani Group. Spielberg este regizorul cu cele mai mari încasări de box-office, având în portofoliu producţii memorabile precum „Fălci”, „E.T. Extraterestrul” şi francizele „Indiana Jones” şi „Jurassic Park”. Printre numeroasele premii obţinute, a fost onorat cu trei statuete Oscar.
Oprah Winfrey (producător) a creat, prin puterea mass media, o legătură neegalată cu oameni din toată lumea. În calitate de gazdă şi producător executiv al emisiunii premiate The Oprah Winfrey Show, a bucurat şi a emoţionat milioane de telespectatori timp de 25 de ani. Datorită realizărilor ei ca lider de media şi filantrop a devenit una dintre cele mai respectate şi admirate personalităţi publice contemporane.
În 1984, Winfrey s-a mutat la Chicago ca să găzduiască emisiunea matinală AM Chicago a canalului WLS-TV. În mai puţin de un an, emisiunea s-a prelungit la oră şi a luat numele The Oprah Winfrey Show. A devenit talk-showul cu cea mai mare audienţă din istoria televiziunii. În 1988 a înfiinţat Harpo Studios, devenind a treia femeie din industria divertismentului proprietară a unui studio de film.
Steven Knight (scenarist) este scenarist şi regizor. În 1988, Knight şi Mike Whitehill au legat un parteneriat creând materiale pentru televiziune şi emisiunea „Who Wants to Be a Millionaire”, creată de Knight şi produsă de Celador, care a câştigat numeroase premii internaţionale, precum BAFTA, National Television Award, premiul Indie, Broadcast, premiul Festivalului de la New York, Trandafirul de Argint la Montreux şi Queen’s Award for Enterprise. Steven Knight a publicat patru romane: „The Movie House”, „Alphabet City”, „Out of the Blue”, şi, în 2011, romanul pentru copii „The Last Words of Will Wolfkin”.
Richard C. Morais (autor) este romancier şi jurnalist. Operele sale literare sunt centrate pe tema „sufletului internaţional”, indivizi care trebuie să se elibereze de propria cultură şi tradiţie şi să păşească în lume ca să-şi împlinească adevăratul destin de a deveni fiinţe umane complete. Romanul de debut al lui Morais, „The Hundred-Foot Journey”, a desemnat unul dintre cele mai bune romane ale verii lui 2010 de către revista O, The Oprah Winfrey Magazine, Amazon-Kindle, NPR şi American Bookseller Association. Romanul de debut al lui Morais a devenit un bestseller internaţional.