8 august 2022

Rase de cai – Romfilatelia

Venind în sprijinul colecţionarilor de timbre şi al iubitorilor de cai, Romfilatelia a inclus în planul editorial curent emisiunea de mărci poștale „Rase de cai”.


Emisiunea, alcătuită din patru mărci poștale, și un plic prima zi, va intra în circulație marţi, 9 august 2022.

Pe timbrele emisiunii sunt ilustrate următoarele rase de cai: Shagya Arab, Pur Sânge Arab, Nonius, Semigreu Românesc.

Shagya Arab, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 Lei. Rasa a fost concepută în zona Bucovinei secolului al XVIII-lea în Imperiul Austro-Ungar, când a luat fiinţă Herghelia Rădăuţi, şi a pornit de la un fundament genetic de Pur Sânge Arab.

Pur Sânge Arab, este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 4 Lei. Rasa Arabă este cea mai veche rasă pură din lume, originară din platourile Asiei Centrale, cea care a stat la baza formării tuturor raselor culturale existente în prezent.

Nonius, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei. Bazele formării rasei au fost puse în secolul XIX în Ungaria, cu scopul de fi utilizat la tracţiune. Numele provine de la armăsarul anglo-normand Nonius, de provenienţă franceză, capturat de cavaleria austro-ungară.

Semigreu Românesc, redat pe timbrul cu valoarea nominală de 16 Lei, este o rasă relativ recentă, creată pentru a furniza un răspuns la o necesitate a anilor ’50, obţinerea unei rase cu aptitudini pentru muncă, puternică şi mobilă.

Romfilatelia mulţumeşte Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi specialiștilor Regiei Națonale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia de Creştere, exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor, pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook