14 august 2012

Protestul Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie și Normalitate – ARCEN, împotriva desfiinţării TVR Cultural

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN a lansat luni, 13 august 2012, un Protest-scris împotriva desființării postului TVR Cultural, singurul post de televizune cu caracter exclusiv cultural din România. Protestul va fi trimis Consiliului de Adminstrație SRTV, primului-minstru Victor Ponta, ministrului Educației și ministrului Culturii.

ARCEN consideră că postul TVR Cultural este singurul post al TVR care și-a îndeplinit misiunea pe care trebuie să o aibe o televiune publică, aceea de formare și educare a publicului, fiind totodată și singurul post apolitic, unde intelectuali cu diverse simpatii si orientări politice își pot exprima liber ideile.

Iată textul protestului:

Asistăm în ultima vreme la decizii politice aberante, care dau lovituri fatale instituțiilor publice de cultură: mai întâi ICR, acum TVR Cultural.

Desființarea singurului post de televiziune cu caracter cultural din România ilustrează criza valorilor din societatea românească. Într-o Românie a tabloidelor, a talk-show-urilor politice devenite emisiuni de divertisment de cea mai joasă calitate, o Românie unde numărul analfabeților e în creștere, iar rata de promovabilitate a examenului de Bacalaureat este din ce în ce mai scăzută, se decide restrângerea spațiului de desfășurare a culturii.

Nu credem că e normal să nu mai avem un post de televiziune dedicat în exclusivitate creatorilor și consumatorilor de cultură. TVR Cultural reprezintă un mediu apolitic de întâlnire a intelectualilor, a operatorilor culturali, a oamenilor cu idei constructive. Dintre toate posturile televiziunii publice, TVR Cultural este singurul post de televiziune care și-a asumat prin grila de programe misiunea de formare și educare a publicului telespectator.

Datoriile imense ale TVR nu sunt cauzate de postul TVRCultural, căruia îi este destinat numai 1,7% din bugetul televiziunii, criza economică cu care se confruntă instituția fiind produsă de managementul defectuos care a slujit politizării și puterii politice. Soluția Consiliului de Administrație al TVR, consiliu numit politic prin votul Parlamentului, este o diversiune: redistribuirea emisiunilor la celelalte posturi TVR, amestecarea emisiunilor cu caracter cultural printre talk-show-uri politice, emisiuni informative și de administrație, show-biz și monden va permite doar bifarea pe hârtie a difuzării emisiunilor culturale, dar va duce în realitate la disoluția misiunii pe care a îndeplinit-o cu succes TVR Cultural, pe parcursul celor 10 ani aniversați recent.

Doamnelor și domnilor reprezentanți ai clasei politice românești,
Duceți-vă misiunea până la capăt: stabiliți repertoriul teatrelor, închideți librăriile și bibliotecile, desființați ziarele cu caracter cultural, închideți galeriile de artă, aruncați în aer sălile de concert, puneți pe foc tot ceea ce înseamnă creație culturală, scoateți în afara legii operatorii culturali și deportați intelectualii. Nu vă faceți griji de tinerii valoroși: își vor lua valizele și vor cere azil politic în statele civilizate ale Uniunii Europene.

Considerăm, așadar, că desființarea singurului post de televiziune cu caracter cultural din România, TVR Cultural, nu este o soluție pentru redresarea economică a TVR, ci o eroare cu consecințe grave asupra mediului cultural românesc, asupra tinerilor în formare și asupra climatului din societatea românească, aflată într-un profund proces de degradare la nivelul valorilor.

ARCEN organizează joi, 16 august 2012, ora 19:00, în fața Ateneului Român, „Protest cu telecomandă. Un protest împotriva desființării TVR Cultural.”

Inițiativa ARCEN vine în urma unui val de simpatie față de postul TVR Cultural, care s-a manifestat pe rețelele de socializare și care atrage din ce în ce mai mulți susținători din țară și din străinătate.

Prin „Protestul cu telecomandă” se atrage atenția asupra crizei instituțiilor publice de cultură din România, asupra crizei valorilor care devine profundă în societatea românească, dar și asupra faptului că zona culturală românească este supusă presiunilor puterii politice care încearcă limitarea spațiului cultural.

Totodată, prin protestul din fața Ateneului Român, se va semnala situația mass-media românească, care este invadată de divertisment politic, kitsch, ignoranță, non-valoare și agresivitate, TVR Cultural fiind singurul post de televiziune cu caracter exclusiv cultural din România, locul apolitic de întâlnire a intelectualilor, a operatorilor culturali și a oamenilor cu idei constructive.

Protestul împotriva desființării TVR Cultural se va desfășura de la ora 19.00 până la ora 19.30, în fața Ateneului Român, iar simbolul protestatarului, susținător al TVR Cultural, va fi o telecomandă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Protestul Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie și Normalitate – ARCEN, împotriva desfiinţării TVR Cultural"

  1. M.Arin spune:

    Aţi şi găsit cui să vă plângeţi!
    Lui Ponta!
    Păi ei,
    cu noua lor conducere,
    au desfiinţat TVR Cultural,
    care nu are audienţa
    Elodiei sau a mercenarilor vulgarită-ii voiculeştiene.

    Ponta e supărat pe inctelectuali.
    În primul rând pentru faptul
    că el nu este,
    Apoi intelectualii
    l-au dat în gât cu plagiatul.

    Gata cu TVR Cultural.

    Cu tot regretul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook