Proprietatea intelectuală, la modul serios şi… umoristic
În apropierea Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (26 aprilie), în aula Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău a avut loc o întâlnire a colaboratorilor Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) cu studenţii şi profesorii acestei instituţii de învăţământ, scopul căreia a fost diseminarea informaţiei privind protecţia drepturilor de autor. Întâlnirea a fost organizată de către AGEPI şi catedrele de Limbă şi Literatură Română de la Facultatea de Litere.
La manifestare au participat Ion Diviza, redactor principal al revistei „Intellectus” de la AGEPI, Gheorghe Bâlici, reprezentantul Primăriei municipiului Chişinău, Direcţia social-umanitară şi relaţii interetnice, şi subsemnatul, care a lucrat în calitate de redactor la ambele instituţii, la revista „Intellectus” şi ziarul studenţesc „Tânărul Învăţător”.
Profesorul Petru Butuc, catedra de Limbă Română, a prezentat pe îndelete oaspeţii şi le-a oferit cuvântul.
Redactorul Ion Diviza a informat audienţa despre menirea instituţiei, a prezentat mesajul domnului Francis Gurry, Directorul General al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), intitulat „Conturând viitorul”, precum şi un set de broşuri, buclete şi reviste editate de AGEPI, inclusiv revista „Intellectus”, care publică materiale ştiinţifice din domeniul protecţiei intelectuale, dar şi al dreptului, economiei, medicinii, tehnicii, chimiei, biologiei etc, şi revista „AGEPI-INFO”, care informează publicul despre evenimentele legate de activitatea Agenţiei, despre invenţiile de ultimă oră din ţară şi din străinătate.
Domnul Ion Diviza a răspuns la o serie de întrebări ale auditoriului privind protecţia proprietăţii intelectuale şi a donat studenţilor şi profesorilor de la universitate setul de literatură, precum şi calendarele de buzunar, editate de AGEPI.
În partea doua a manifestării, s-a trecut la tematica „neserioasă”, epigramiştii Ion Diviza, Gheorghe Bâlici şi subsemnatul prezentând o suită de epigrame, fabule, scheciuri, anecdote, care au fost apreciate din plin – cu aplauze şi hohote de râs.
La această „rundă” şi-au dat concursul şi gazdele manifestării. Dumitru Apetri, profesor la catedra de Literatură Română, a citit epigrame din creaţiile scriitorilor bucovineni Grigore Bostan şi Vasile Bogrea şi, „ca să nu se supere basarabenii”, a spus şi o epigramă de Efim Tarlapan. Petru Butuc, profesor la catedra de Limbă Română, a prezentat schiţa „Capra”, o parafrază umoristică a poveştii marelui humuleştean Ion Creangă, care a descreţit frunţile ascultătorilor.
În încheiere, Petru Butuc, coorganizatorul acestei utile şi plăcute întâlniri, a mulţumit oaspeţilor pentru informaţia diseminată şi buna dispoziţie adusă în aula universitară.
Articol de Mihai Cucereavii