24 iulie 2017

Proiecţii „Nosferatu” în curtea de onoare a MNAR

În conexiune cu expoziția „Noul Romantism Negru”, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) invită publicul să vizioneze două ecranizări de excepție ale cărții lui Bram Stoker, „Dracula”: „Nosferatu: Phantom der Nacht” (1979), regizat de Werner Herzog și „Nosferatu: eine Symphonie des Grauens” (1922), regizat de F.W. Murnau. În Nocturnele Muzeale din lunile iulie și august 2017, expoziția se completează cu cele două proiecții de film în curtea de onoare a MNAR. Difuzarea filmelor se realizează într-un cadru neconvențional, prin proiecția lor în aer liber și printr-un aranjament inedit al spațiului de vizionare. Participarea la proiecțiile de film este gratuită.Ecranizarea lui Murnau din 1922 a poveștii „vampirului” din Carpați și versiunea lui Herzog din 1979, pe care MNAR le propune spre vizionare în cadrul Nocturnelor Muzeale, vin să lărgească și să întregească incursiunea în ceea ce curatorul, Christoph Tannert, a identificat ca fiind „Noul romantism negru”.

„Nosferatu” lui F.W. Murnau este unul dintre cele mai cunoscute filme ale epocii filmului mut, filmul de groază care prin arta expresionistă a conturat teme gotice și romantice inspirate dintr-o adaptare neautorizată a romanului Dracula, de Bram Stoker. Murnau crează o atmosferă care sperie și străbate privirile spectatorilor prin tehnici video impresionante pentru anul 1922. Pe lângă imaginea de excepție, Nosferatu lui F.W. Murnau redă și o coloană sonoră remarcabilă.

După aproape 60 de ani, „Nosferatu” lui C. Herzog este o versiune a lui Murnau mai ireală, mai puțin stilizată asupra subiectului „vampir”. Producția lui Herzog a fost foarte bine primită de critici și public poate și datorită distribuției. Actori vedetă ai acelei decade (Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz, Roland Topor) au interpretat deosebit personajele prin redarea stărilor de teroare, oboseală, neliniști, fapt ce a accentuat succesul filmului.

Programul proiecțiilor este următorul:

Sâmbătă 29 iulie 2017, ora 21.30:
„Nosferatu: Phantom der Nacht” – „Nosferatu: Fantoma nopții”, Germania, 1979, 107 min.
Regia: Werner Herzog
Distribuția: Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz, Roland Topor

Sâmbătă 26 august 2017, ora 21.30:
„Nosferatu: eine Symphonie des Grauens” – „Nosferatu: Simfonia groazei”, Germania, 1922, 94 min.
Regia: F.W. Murnau
Distribuția: Max Schreck, Greta Schröder, Ruth Landshoff

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook