26 octombrie 2017

Programul Forumului Diversităţii Culturale

Între 3 și 5 noiembrie 2017, ARCUB Gabroveni găzduiește cea de-a doua ediție a „Forumului Diversității Culturale”, un eveniment inițiat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană. Pe parcursul celor trei zile, Forumul aduce în prim plan interculturalitatea și diversitatea culturală ca resurse pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a comunităților.Forumul invită reprezentanții autorităților publice, membrii comunităților culturale, reprezentanții societății civile și publicul larg să descopere cum dialogul și colaborarea dintre culturi transformă societatea în care trăim, consolidează economia națională și contribuie substanțial la îmbogățirea patrimoniului cultural național. Interculturalitatea este prezentată și ca punct de pornire pentru participarea activă a fiecărui cetățean la dezvoltare, indiferent de originea etnică, de convingerile religioase sau de alte trăsături caracteristice.

„Forumul Diversității Culturale” are o abordare integrantă, pornind de la trei teme cheie: aportul minorităților istorice la dezvoltarea societății românești, peisajul socio-cultural al noilor minorități sosite în România după anul 1990 și analiza modului în care bunele practici dezvoltate prin conviețuirea interetnică din teritoriul românesc pot fi utilizate pentru o integrare eficientă a migranților și refugiaților.

„Forumul Diversității Culturale” își propune să analizeze interculturalitatea și diversitatea culturală din mai multe unghiuri: cultură și artă, gastronomie, educație, religie, imigrație și mod de viață. Evenimentul cuprinde: conferințe, dezbateri, ateliere, precum și tururi de redescoperire a Bucureștiului, cu arhitecți, antropologi și reprezentanți ai minorităților etnice din România pe post de ghizi, pentru a invita publicul să privească orașul dintr-o perspectivă nouă. Iar pentru că nucleul „Forumului Diversității Culturale” este reprezentat de cultură, nu lipsesc momentele artistice: concert, proiecție de film, vernisaj de fotografie și un spațiu special dedicat artiștilor în Biblioteca Vie a Diversității.

Agenda evenimentului este următoarea:

Ziua I

 • 14:30 Deschierea evenimentului
 • 15:00 Sesiune plenară „Identitate și diversitate într-o societate interculturală”
 • 16:00 Sesiune plenară „Cât de pregătiți suntem ca societate pentru integrarea migranților și refugiaților”

Ziua II

 • 10:00 – 12:00 Sesiune plenară „Contribuția diferitelor culturi la patrimoniul cultural românesc”
 • 10:00 – 14:00 Atelier de metode și instrumente de educație pentru diversitate (Sala Atelier)
 • 11:00 – 14:00 Atelier „Peisajele alimentare ale diversității” (Sala Studio)
 • 14:00 – 18:00 Biblioteca Vie a Diversității (Sala Librarie)
 • 14:30 – 17:30 Atelier de pictură pentru copii (Sala Studio)
 • 12:00 – 15:00 Tur de redescoperire a Bucureștiului: Muzeul Culturii Romilor și Giulești Sârbi
 • 20:00 Concert Aida și noi

Ziua III

 • 10:00 – 16:00 Workshop design thinking „Cum utilizăm diversitatea culturală ca resursă în dezvoltarea unei comunități”
 • 13:00 Tur de redescoperire a Bucureștiului: Lăcașe de cult
 • 11:00 Tur de redescoperire a Bucureștiului: Cartierul Evreiesc
 • 17:00 Vernisaj și prezentare film „Imaginile Bucureștiului”
SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook