13 noiembrie 2018

Bilanţul Forumului Diversităţii Culturale la finalul celei de-a treia ediţii

În perioada 9-11 noiembrie 2018, Asociația MAIE a organizat cea de-a treia ediție a Forumului Diversității Culturale, un eveniment care a reunit, timp de trei zile, peste 400 de elevi, profesori, specialiști în cultură, reprezentanți ai instituțiilor publice, ai organizațiilor non-guvernamentale și ai diferitelor minorități etnice, precum și reprezentanți ai publicului larg interesat de temele propuse.Forumul, care aduce în atenția publicului, în mod tradițional, contribuția minorităților vechi și noi de pe teritoriul României la cultura națională, a pus la dispoziția participanților o paletă largă de modalități de explorare a prezenței reprezentanților diferitelor culturi în România sub titulatura „Cultura ta. Cultura mea. Cultura noastră”, un proiect cultural și educațional gândit ca un exercițiu de recunoștință față de minoritățile etnice care au sprijinit dezvoltarea țării din perspectivă culturală și socială.

Cei mici au fost invitați la doua sesiuni de examinare a diversității culturale prin artă: atelierul de desen și pictură, susținut de ilustratorul Corina Drăgan, care a pregătit întreaga identitate vizuală a ediției cu numărul trei a Forumului, și atelierul muzical, cu Lolo Noukpetor, un muzician tongolez care i-a introdus pe copii în tainele percuției la djambe, tobele tradiționale africane.

Profesorii și educatorii au aflat de la formatorii Alina Constantinescu și Cătălina Murariu care sunt cele mai potrivite metode de educație nonformală pentru explorarea, împreună cu elevii, a orașelor în care trăiesc, din prisma aportului minorităților la dezvoltarea spațiilor urbane.

Specialiștii în cultură au participat la un atelier de design thinking susținut de Andrei Carcea, care i-a introdus pe participanți în procesele folosite de designeri pentru rezolvarea problemelor și pentru dezvoltarea proiectelor interculturale.

Iubitorii preparatelor culinare internaționale au avut prilejul să deguste și să descopere istoriile din spatele preparatelorgătite după rețete vechi de zeci, dacă nu chiar sute de ani, din: Iraq, Iran, Palestina, Yemen, Zimbabwe și Turcia.

Pasionații de arhitectură, dar și publicul larg, au fost invitați să participe la două tururi de redescoperire a orașului. Traseul de sâmbătă dimineața a vizat, sub ghidajul istoricului de artă Oana Marinescu, clădirile de patrimoniu din centrul Bucureștiului aflate sub semnătura arhitecților străini sau a reprezentanților diferitelor culturi minoritare din România. Turul de duminică, de explorare a Templului Coral, desfășurat sub îndrumarea lui Gilbert Shaim, a familiarizat participanții cu povestea comunității evreiești din București, una din cele mai mari din estul Europei.

Biblioteca Vie a Diversității, un spațiu în care cărțile sunt înlocuite de oameni, și-a deschis și în acest an porțile pentru zeci de cititori curioși să afle poveștile despre viață, adaptare și intergrare într-o societate diferită față de cea de acasă, ale imigranților care au ales România drept noul lor cămin și ale reprezentanților minorităților tradiționale de pe teritoriul țării.

Liceenii au vizionat, duminică, două filme documentare care relatează poveștile unor tineri reprezentanți ai culturilor roma și keniană. La finalul proiecțiilor, spectatorii au participat la o sesiune de Q&A cu Ioana Brăilescu, coordonator cluburi de film, One World Romania la Școală, pornind de la tematicile propuse de cele două filme documentare.

Bianca-Maria Bălșan, Președintele Asociației MAIE declară:

Ne-am dorit să le propunem oaspeților celei de-a treia ediții a Forumului o diversitate de activități adaptate la specificul fiecărei categorii de public prin care să poată experimenta cât mai bine diversitatea culturală care îmbogățește orașul. Iar pentru că anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, am încercat să formulăm întregul concept al evenimentului ca un exercițiu de recunoștință față de toți cei care au contribuit la acest mare mozaic cultural care a conturat România de astăzi. În același timp, Forumul a reușit să deschidă un cadru de dialog pentru dezbaterea pe tema provocărilor legate de integrarea migraților și refugiaților.

Conferințele organizate în contextul Forumului au invitat participanții, alături de Iosif Prodan (vicepreședinte și fondator ActivRandom), Maria Voica (coodonator proiecte OIM) și Radu Umbreș (sociolog și profesor SNSPA), la o dezbatere pe tema integrării migranților și refugiaților, o chestiune care a dominat spațiul european în ultimii trei ani. Discuția a fost moderată de Răzvan Dumitru. Duminică, 11 noiembrie 2018, discuțiile inițiate de Cosmin Năsui (curator, Postmodernism Museum) și Dan Druță (Centrul de Cercetare Idiș, redactor Realitatea Evreiască), s-au îndreptat spre aportul minorităților naționale la cultura și patrimoniul României.

Pe toată durata evenimentului, oaspeții Forumului au vizionat, la ARCUB, expoziția „Minorități etnice în cultura vizuală: Focus România”, un proiect de cercetare și expozițional produs de Postmodernism Museum, prezentat duminică de Cosmin Năsui.

Cea de-a treia ediție a Forumului Diversității Culturale s-a încheiat duminică seara, la finalul proiecției filmului documentar „Sunetele Bucureștiului”, produs de Asociația MAIE în cadrul proiectului cultural Noile Minorități din Municipiul București, în prezența regizorului Mihai Grecea, care le-a dezvăluit celor prezenți detalii din spatele camerei de filmat și le-a povestit despre experiența realizării documentarului și, totodată, despre felul în care viețile protagoniștilor s-au schimbat de la momentul filmării și până în prezent.

Momentele cheie ale celei de-a treia ediții a „Forumului Diversității Culturale” au fost surprinse de Iulia Necșulescu prin lentila camerei sale de filmat și pot fi vizionate online.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook