8 noiembrie 2017

Bilanţul celei de-a doua ediţii a Forumului Diversităţii Culturale

Duminică, 5 noiembrie 2017, cea de-a doua ediţie a Forumului Diversităţii Culturale a ajuns la final. Timp de 3 zile, evenimentul a reunit la ARCUB Gabroveni peste 300 de participanți: delegați ai instituțiilor publice, experţi în antropologie, sociologie, psihologie, istorie, muzeistică, patrimoniu cultural, arte frumoase şi design, elevi, studenţi, profesori, artişti, reprezentanţi ai minorităţilor din România, alături de publicul larg.



Forumul a adus pe masa de discuție trei subiecte cheie, care au stat la baza întregului eveniment: contribuția minorităților istorice la dezvoltarea socio-culturală a României, valurile de imigrație din ultimii peste 25 de ani și bunele practici dezvoltate prin conviețuirea interetnică din România care pot fi folosite pentru o integrare eficientă a migranților și refugiaților.

Tematica evenimentului a avut o abordare multidisciplinară, adaptată pentru fiecare categorie de public prin: conferințe, dezbateri, ateliere de lucru, întâlniri și discuții, tururi ale orașului și momente artistice.

Conferințe și dezbateri

Conferințele și dezbaterile au adus laolaltă specialiști din diferite sectoare: Bianca-Maria Bălșan, manager cultural și președintele Asociației MAIE, Maia Morgenstern, actriță (Teatrul de Stat Evreiesc), Mihaela Drăgan, actriță și fondator al companiei de teatru Giuvlipen, Christiane Cosmatu, Subsecretar de Stat (DRI), Virgil Ștefan Nițulescu, Director de Cabinet (Ministerul Culturii), Bogdan Preda, Consilier Integrare (CNRR), Eliza Drob, co-fondator al Asociației ActivRandom, psihologul Monica Doroftei.

În a doua zi de Forum au participat: Cosmin Năsui, curator (Post Modernism Museum), Oana Marinache, președinte (Asociația Istoria Artei), Ștefania Dinu, director adjunct (Muzeul Național Cotroceni), Aurelia Tudor, cercetător științific (Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti) și Cătălin Manea, șef secție Istorie și Documentare (Muzeul Național Cotroceni).

Cele trei subiecte de discuție propuse în sesiunile plenare: „Identitate și diversitate într-o societate interculturală”, „Cât de pregătiți suntem ca societate pentru integrarea migranților și refugiaților?” și „Contribuția diferitelor culturi la patrimoniul cultural românesc”, au generat între participanți discuții ample care stau ca mărturie pentru interesul crescut și nevoia de a readuce pe agenda publică aceste teme esențiale pentru societatea contemporană.

Ateliere

Atelierele de lucru au fost proiectate în jurul diversității culturale conform specificului fiecărei categorii de public vizat. Sâmbătă, 4 septembrie 2017, în a doua zi de Forum, la atelierul de desen „Dialog intercultural prin artă”, artistul grafic Corina Drăgan a îndrumat 12 copii cu vârste între 7 și 12 ani în a surprinde, prin desen și pictură, caracteristicile estetice ale diferitelor culturi etnice. Au rezultat 10 opere de artă colaborativă, prin care cei mici au dat dovadă de o excelentă muncă în echipă.

Tot sâmbătă, la atelierul „Peisajele alimentare ale diversității”, Monica Stroe a stat de vorbă cu participanții despre formele gastronomice care au rezultat din contactul diferitelor tradiții alimentare regăsite în București și le-a dezvăluit metodele de identificare a hranei din sfera patrimoniului local. Discuțiile au stârnit apetitul participanților pentru studiul aprofundat a antropologiei gastronomice locale.

În aceeași zi, Cătălina Murariu a discutat cu peste 12 profesori pe tema instrumentelor care facilitează explorarea diversității împreună cu liceenii, în atelierul „Metode de educație nonformală pentru și despre diversitatea culturală din București”. Pornind de la materialele de educație nonformală create în cadrul altor doua proiecte demarate de Asociația MAIE (Imaginile Bucureștiului. Ateliere Creative pentru diversitate și Noile minorități din București) și prezentate în timpul atelierului, fiecare profesor a gândit un plan de acțiune în ceea ce privește dezvoltarea activităților de cunoaștere a diversității culturale în rândul elevilor.

Duminică, 5 noiembrie 2017, Andrei Carcea a susținut un atelier de design thinking, unde participanții au aflat cum, printr-un spirit proactiv și prin muncă în echipă, pot dezvolta o întreagă strategie de utilizare a diversității în folosul dezvoltării comunităților. Participanții la atelier au schițat o strategie de reabilitate a spațiilor urbane dezafectate, pentru care noua menire poate fi găzduirea întâlnirilor de lucru între diferite părți interesate de creșterea conștientizării publicului asupra diversității culturale. Participanții și-au propus să continue pregătirea strategiei concepută în timpul întâlnirii și să o recomande pentru implementare instituțiilor publice abilitate.

Vernisaj „Imaginile Bucureștiului”

Diversitatea culturală a fost prezentată, din punct de vedere artistic și vizual, vineri, 3 noiembrie 2017, prin vernisajul expoziției „Imaginile Bucureștiului”, un proiect pornit de Asociația MAIE și dezvoltat de elevii Colegiului Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gh. Airinei sub îndrumarea fotografului Adi Bulboacă.

Cei peste 60 de participanții la vernisaj au descoperit cum, în cadrul proiectului, elevii au surprins fotografic interferențele dintre culturi prin imaginile realizate în patru spații: Templul Coral, Biserica Armenească, Biserica Luterană și Centrul Islamic Islamul Azi. Imaginile au fost prezentate în cadrul Forumului Diversității Culturale alături de filmul making of, care dezvăluie pașii elevilor în interacțiunea cu diferitele unghiuri ale diversității culturale a Bucureștiului.

Biblioteca Vie a Diversității

Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, a avut loc „Biblioteca Vie a Diversității”, un experiment social, inițiat de Asociația MAIE, în care peste 50 de vizitatori au fost invitați ca, în loc de cărți, să „împrumute” și să „citească”” poveștile a 11 reprezentanți ai minorităților naționale și ai noilor grupuri etnice din România, ale căror narațiuni au la bază pe cultura și tradițiile moștenite.

„Cititorii” au avut la dispoziție catalogul de prezentare a bibliotecii, au primit permise de cititor și au avut grijă să returneze cărțile la timp. La plecare, fiecare vizitator a primit câte un semn de carte ca amintire a Bibliotecii Vii și a „cărților citite”. Experimentul și-a îndeplinit misiunea de a-i sprijini pe vizitatori să depășească teama și reținerea față de necunoscut, stereotipurile sociale și lipsa de toleranță. Întâlnirile de lectură, dintre care unele s-au întins pe mai multe ore, au avut în loc de concluzie schimburi de adrese de e-mail și numere de telefon.

Concert „Aida și noi”

Concertul „Aida și noi” a reunit sâmbătă seara, la finalul celei de-a doua zi de Forum, peste 60 de spectatori în fața unui show care a ilustrat diversitatea culturală muzicală printr-o fuziune armonioasă de sunete rock, gypsy, jazz, balkan, tango, urban folk și o doză bună de umor.

„Aida și noi” au stat ca simbol pentru diversitatea culturală și prin componența trupei, formată din membri sosiți în România din diferite colțuri ale lumii: Aida din Sarajevo, Mihai din Berlin, Dan și Bogdan din București, Ati din Santiago de Chile.

Tururi de redescoperire a orașului

Sâmbătă și duminică, 4-5 noiembrie 2017, Andrei Mărgulescu, Vali Negoi și Janina Ilie au purtat peste 40 de participanți ai „Forumului Diversității Culturale” în trei tururi de redescoperire a Bucureștiului prin prisma diversității arhitecturale.

„Turiștii” au vizitat zona Giulești Sârbi, Muzeul Culturii Romilor, Cartierul Evreiesc diferite lăcașuri de cult: Templul Coral, Biserica Anglicană, Biserica Grecească și Biserica Italiană. La finalul tururilor concluzia, așa cum o enunță Andrei Mărgulescu, este că „Orașul are suflet grec, armean, italian, român […] ortodox, catolic, anglican, evanghelic!”.

Forumul Diversității Culturale, ediția III

Bianca Maria Bălșan – președinte, Asociație MAIE – spune:

Trăim într-o societate interculturală care dă naștere celor mai variate și originale forme de expresie a interacțiunii culturale, fie că vorbim despre arhitectura care stă ca mărturie a conviețuirii de secole, sau despre reunirea artiștilor care provin din culturi diferite și crează împreună noi forme de expresie… Ne propunem ca, în fiecare an, cu prilejul „Forumului Diversității Culturale” să ne aducem aminte de frumusețea mozaicului cultural care ne definește.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook