8 noiembrie 2018

Agenda „Forumului Diversității Culturale”, ediţia a III-a

„Forumul Diversității Culturale”, ediția a III-a, are loc între 9 și 11 noiembrie 2018 în București (ARCUB Gabroveni, Str. Lipscani, 84 – 90). Evenimentul, conceput ca un exercițiu de recunoștință față de minoritățile etnice care au contribuit la dezvoltarea culturală a României, aduce pe agenda publică diversitatea culturală și nevoia de valorificare a acesteia pe toate palierele sociale și culturale.



În cele trei zile conferințe, dezbateri, ateliere, tururi de redescoperire a orașului, expoziții, proiecții de film și experimente culinare, publicul are prilejul să redescopere varietatea minorităților etnice de pe teritoriul țării și aportul acestora la conturarea identității naționale.

Prin intermediul conferințelor și dezbaterilor, Forumul aduce în atenția publică pe de-o parte, aportul minorităților etnice naționale la consolidarea culturii și a patrimoniului României și, pe de altă parte, integrarea migranților și refugiaților, o problemă care încă domină întreg teritoriul european.

Minoritățile au avut, pe parcursul istoriei și până în prezent, o influență semnificativă asupra evoluției artistice din România, așadar, „Forumul Diversității Culturale” propune o incursiune în practicile culinare ale minorităților etnice prin două ateliere de explorare a Universului gastronomic al acestora, precum și o analiză a prezenței acestora în arta plastică, prin intermediul proiectului de cercetare și vizual Minorități etnice în cultura vizuală, produs de Postmodernism Museum.

Tot în zona artistică se încadrează și atelierele dedicate copiilor, de explorare a diversității culturale prin muzică și pictură. Iar pentru că educația stă ca fundament pentru schimbările de atitudine și de comportament, Forumul propune un atelier, dedicat profesorilor și formatorilor, de dezvoltare a metodelor și instrumentelor necesare pentru redescoperirea spațiilor urbane împreună cu elevii, din perspectiva multiculturalității.

One World la Școală pune la dispoziția publicului tânăr al „Forumului Diversității Culturale” două documentare care îl invită să pătrundă în intimitatea reprezentanților altor culturi etnice. La finalul proiecțiilor, participanții sunt invitați să participe la o sesiune de Q&A cu Ioana Brăilescu, coordonator cluburi de film, One World Romania la Școală, pornind de la temele propuse de cele două filme documentare.

Specialiștii din domeniile culturale sunt invitați la atelierul de design thinking, cu formatorul Andrei Carcea, prin intermediul căruia află care sunt metodele folosite de designeri în rezolvarea problemelor și în inițierea proiectelor interculturale.

Pasionații de arhitectură sunt invitați în două tururi ghidate de redescoperire a orașului care oglindesc aportul arhitecților străini la peisajul cultural al Bucureștiului.

Asociația MAIE invită publicul la Biblioteca Vie a Diversității pentru un tip de lectură neconvențională. În loc de cărți, iubitorii de povești frumoase sunt invitați să „împrumute” reprezentanți ai minorităților naționale și ai noilor grupuri etnice din România ale căror narațiuni au la bază elementele de cultură și tradiție etnică pe care le-au moștenit.

Agenda „Forumului Diversității Culturale”, ediția a III-a

Vineri, 9 noiembrie 2018

  • 10:00 – 16:00 – Atelier de design thinking pentru proiecte interculturale
  • 11:00 – 15:00 – Atelier nonformal pentru profesori şi formatori: Metode de explorare a diversității orașelor
  • 18:00 – 19:00 – Deschidere „Forumul Diversității Culturale”, ediția a III-a

Sâmbătă, 10 noiembrie 2018

  • 11:00 – 13:00 – Tur de redescoperire a orașului. Arhitecţi străini sau reprezentanți ai diferitelor minorităţi etnice care au influenţat Bucureştiul (Blvd. Carol, 2-4)
  • 11:30 – 13:30 – Atelier de muzică pentru copii: tobe africane pentru copii
  • 12:30 – 14:00 – Conferința „Integrarea migranților și refugiaților”
  • 14:30 – 16:30 – Atelier de desen pentru copii: „Diversitatea culturală prin culoare și imagini”
  • 15:00 – 16:00 – Atelier culinar: „Degustări de peste mări și țări”
  • 16:00 – 19:00 – „Biblioteca Vie a Diversității”

Duminică, 11 noiembrie 2018

  • 11:00 – 12:30 – Conferința „Aportul minorităților naționale la cultura și patrimoniul României”
  • 11:00 – 12:00 – Tur de redescoperire a orașului. Templul coral (Strada Sf. Vineri, 9)
  • 13:00 – 14:00 – Atelier culinar: „Bucătăria turcească”
  • 14:00 – 18:00 – Proiecții de filme documentare One World (ARCUB Gabroveni, Sala Atelier)
  • 18:00 – 19:00 – Proiecția filmului „Imaginile Bucureștiului” (ARCUB Gabroveni, Sala Atelier)

Activități permanente

„Minorități etnice în cultura vizuală: focus România”, un proiect de cercetare și expozițional produs de Postmodernism Museum, poate vizionat pe toată durara evenimentului.

O micro-expoziție „Minorități etnice în cultura vizuală focus România” poate fi vizitată pe toată durata evenimentului „Forumul Diversității Culturale”, ediția a III-a, la ARCUB Gabroveni, în București.

O prezentare a întregului proiect este susținută de curatorul Cosmin Nasui, în cadrul „Forumul Diversității Culturale”, pe 11 noiembrie 2018, de la ora 11:00, la ARCUB, în sala Studio.

Proiectul prezintă stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic și multi-cultural din zona Transilvaniei.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook