12 aprilie 2019

Povestiri din Ada-Kaleh

O întâlnire culturală dedicată comunității foștilor locuitori ai insulei Ada-Kaleh este organizată, conform tradiţiei, sâmbătă, 13 aprilie 2019, la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, Turcia. Evenimentul are loc de la ora 13:30 și aduce în prim plan și un film documentar relevant – „Povestiri din Ada-Kaleh” („Adakale Sözlerim Çoktur”). După vizionare, urmează o sesiune Q&A, în prezența regizorului Ismet Arasan.Succesul remarcabil al filmului se datorează nu numai talentului regizorului, dar şi sentimentului de puternică nostalgie după „paradisul pierdut”, pe care-l trezeşte evocarea fermecătoarei insule aflată acum sub ape: un cadru natural de excepţie, un trai tihnit, scutit de stres şi poluare, şi, cu deosebire, relaţii interumane – interetnice şi interconfesionale – calde şi deschise, pline de înţelegere reciprocă.

Numele filmului “Povestiri din Adakale” are la bază o relatare din popor (notă traducător: o interpretare aproximativă pentru numele inițial al filmulul este „Dețin multe cuvinte specifice limbii Adakale, limba pe care doar vorbitorii ei o înțeleg”). Cu o durată de 54 de minute, filmul vine cu o istorie a altor timpuri.

În urmă cu aproximativ 50 de ani, insula Adakale era ingropată în apele unui baraj construit pe Dunăre. Acest film este, de fapt, o poveste despre Dunăre, un omagiu adus ca să aline durerea pierderii tărâmului natal. İsmet Arasan semnează, în 2008, regia, producția şi scenariul. Muzica originală îi aparține lui Ersen Kutluk, iar narator este Murat Nişancalı. Realizarea acestei producții a avut parte de susținere din partea mai multor instituții: Ministerul Culturii şi Turismului din Turcia, Institutul Național de Istorie și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci.

ICR Istanbul întreține o strânsă relație cu membrii comunității Ada-Kaleh din Republica Turcia și, în special, din Istanbul. Aceștia sunt prezenți constant la evenimentele organizate de reprezentanță. De altfel, Institutul de la Istanbul a fost mereu un spațiu deschis memoriei insulei și amintirilor insularilor, încercând să conserve și să promoveze, prin toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziție, o mare parte din moștenirea culturală a fostei insule de pe Dunăre.

Proiectul urmărește să mențină vie, atât în istorie, cât și în memoria afectivă și colectivă a insularilor, emoționanta imagine a insulei dispărute, a locuitorilor ei, a tradițiilor și obiceiurilor comunității, a condițiilor geografice și socio-economice care au impus dezvoltarea unor meșteguri specife lumii orientale.

Producția „Povestiri din Ada-Kaleh” („Adakale Sözlerim Çoktur”) a obţinut premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 45-a ediţie a Festivalului de film „Portocala de Aur”, de la Antalya, din anul 2008.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook