Povestea asta este despre Sarah
Scriitoarea franceză Pauline Delabroy-Allard, câștigătoarea Premiului Goncourt – Alegerea României 2018, vine la București la invitaţia Institutului Francez din România şi a Editurii Humanitas Fiction. Cu această ocazie este lansată ediția în limba română a romanului „Povestea asta este despre Sarah„, apărută la Editura Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu. De asemenea, Pauline Delabroy-Allard este preşedintele de onoare francez al ediției de anul acesta a Premiului Goncourt – Alegerea României, organizată de Institutul Francez din România.
Încununat cu șapte premii literare și nominalizat la Premiul Goncourt în 2018, „Povestea asta este despre Sarah„, romanul de debut al tinerei scriitoare Pauline Delabroy-Allard, cunoaște un succes remarcabil, bucurându-se în Franța de o primire entuziastă și fiind deja tradus în peste zece limbi. În străinătate a obținut, în 2018, Premiul Goncourt – Alegerea României și Premiul Goncourt – Alegerea Poloniei, iar în 2019, Premiul Goncourt – Alegerea Elveției.
Programul evenimentelor
- Joi, 31 octombrie 2019, ora 19:00 – Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38). Lansarea romanului „Povestea asta este despre Sarah” de Pauline Delabroy-Allard, apărută la Editura Humanitas Fiction, tradus de Despina Jderu.
La eveniment vorbesc: Pauline Delabroy-Allard, Xavier Leroux, directorul Institutului Francez la București, prof. dr. habil. Lidia Cotea, directorul Departamentului de Limba și Literatura Franceză al Facultății de Limbi și Liberaturi Străine, Universitatea București, Despina Jderu, președinte al Juriului Goncourt al Universității din București, traducătoarea romanului, și Simona Preda, critic literar. Întâlnirea este moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
Discuția se desfășoară în limbile română şi franceză, fiind asigurată traducerea simultană în limba română. Urmează o sesiune de întrebări şi răspunsuri și o sesiune de autografe.
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.
- Vineri, 1 noiembrie 2019, ora 12:00 – Atriumul Institutului Francez din Bucureşti (bd. Dacia nr. 77). Conferinţă de presă cu ocazia anunţării deciziei juriului Premiului Goncourt – Alegerea României 2019.
Excelența Sa Doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România, anunță laureata/laureatul celei de a 7-a ediţii a Premiului Goncourt – Alegerea României. Iau cuvântul, totodată, Hélène Roos, Directoarea Institutului Francez din România, Mohamed Ketata, Director Regional al Agenţiei Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală, Christophe Dridi, Președinte Director General Dacia și Director General Groupe Renault România, scriitoarea Pauline Delabroy-Allard, preşedinta de onoare din partea Franţei, Elena Diaconu, preşedinta de onoare din partea României, Despina Jderu, preşedinta Juriului Goncourt din Universitatea Bucureşti și reprezentanta juriului studenţesc.
De asemenea, din partea sponsorilor, participă Nicolette Tabără, reprezentanta Centrului de carte străină Sitka, și Christian Derveloy, director general Imprimeria Arta Grafica.
- Vineri, 1 noiembrie 2019, ora 18:30 – Librăria franceză Kyralina (str. Biserica Amzei nr. 10).Întâlnire cu Pauline Delabroy-Allard în cadrul programului radio „Le son des mots”, realizat în parteneriat de Librăria Kyralina şi Radio România Internaţional.
Discuția se desfășoară în limba franceză și este urmată de o sesiune de autografe.
Povestea asta este despre Sarah surprinde iubirea incandescentă dintre o tânără profesoară și o violonistă de o frumusețe misterioasă, având ca decor un Paris cultural, încântător. Debusolată și îndrăgostită de Sarah cea copilăroasă și imprevizibilă, naratoarea trăiește o mare pasiune.
Conceput în două părți, romanul mizează pe opozițiile viață și moarte, corpul fremătând și corpul bolnav, febra iubirii și ruptura. După momentul întâlnirii, al fuziunii – un fel de epifanie erotică –, al obsesiei mistuitoare, urmează momentul separării, al căderii, al convalescenței ca un doliu.
Le Figaro consemnează:
Pauline Delabroy-Allard vorbește despre dorință și absență, chin și nebunie, obsesie și derivă. Ea intră în literatură pe ușa din față.