24 ianuarie 2011

Pâinea mea caldă – ediţia a doua

Recent în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova a avut loc lansarea volumului de aforisme „Pâinea mea caldă”, ediţia a doua, 184 pag., ISBN 978-9975-80-421-9, apărut la „Tipografia Centrală”, Chişinău, autor – Ion Diordiev, redactor – Vasile D. Ciubuc.

Ion Diordiev

Această carte este rodul muncii autorului, care pe parcursul întregii vieţi a scris, a publicat cugetările sale în diverse ziare şi reviste din republică, inclusiv şi în revista de satiră şi umor „Chipăruş” la care a lucrat mai mulţi ani, iar acum le-a adunat într-o culegere, care nu apare la noi în fiecare zi, ci e o raritate pe care o poţi găsi zilele acestea în  librăriile capitalei. Colaborarea cu adevărat frăţească dintre transnistreanul Ion Diordiev şi basarabeanul Vasile D. Ciubuc au făcut ca din aceste cuvinte adunate ca boabele de aur din care se coace pâinea caldă să fie preparată o hrană pentru suflet, spre propăşirea spirituală şi culturală a neamului nostru, a tuturora.

La deschiderea manifestării culturale autorul a înmânat celor prezenţi din sala arhiplină câte un volum la fiecare şi a pus pe masă câteva pâini cu lumânări aprinse – simbol al luminii spirituale şi materiale de care are nevoie orice om de pe pământ în viaţa sa de toate zilele.

Poetul Arcadie Suceveanu, moderatorul seratei, a prezentat auditoriului cartea recent apărută a umoristului şi spadasinului Ion Diordiev, veteran al cultivării aforismului în Basarabia, menţionând faptul că ediţia curentă a fost revăzută, iar aforismele din prima ediţie au fost şlefuite şi în ea au mai fost incluse opiniile acad. Mihai Dolgan („Artă a spiritului de observaţie conjugată cu arta înţelepciunii”), Petru Soltan („Un volum plin de lumină”), prof. Ion Buga („Ca o pâine caldă”), Radion Cucereanu („O carte din aurul minţii”), dr. hab. Nicolae Băeşu („Izvor de inspiraţie – tezaurul folcloric”), criticului literar Ion Ciocanu („Vocaţia aforisticului”), scriitorilor Eugen Gheorghiţă („…Doar înţelepţii”) şi Nicolae Ciobanu („O carte cu miros de pâine caldă”),  în care au subliniat că aforismele sărbătoritului se află la o cotă valorică deosebită. În cugetările sale autorul utilizează proverbele şi zicătorile, dar le „răstoarnă”, foloseşte  calamburul, care până la urmă are un cu tot alt înţeles şi mobilizează cititorul de a-şi duce viaţa vrednic şi cu rost, înţelept şi frumos.

În continuare, pe marginea volumului şi-au expus părerile criticii literari Ion Ciocanu, Larisa Ungureanu, umoriştii Efim Tarlapan, Ion Vicol, Valentin Portas, Ion Diviza, redactorul Vasile D. Ciubuc, consătenii din Năzartaica – prof. Vasile Roşcovan, editorul Tudor Ţurcanu, directorul adjunct al Muzeului de istorie al ţinutului natal Nicolae Sclearov ş.a.

Ion Ciocanu a afirmat că maximele şi constatările lui Ion Diordiev sunt descendente din folclorul autohton românesc, se disting prin laconism, vocabular neaoş, ascuţime a observaţiei etice, printr-o firească şi permanentă tentă satirico-umoristică moralizatoare, dar a avut o obiecţie critică privind coperta cărţii, după opinia domniei sale ea nu corespunde conţinutului, la care Efim Tarlapan a venit la moment cu o replică-glumă, că unele cărţi au coperte frumoase, dar nu au conţinut.

În încheiere Ion Diordiev a mulţumit audienţei pentru participare şi pentru cuvintele calde rostite la adresa domniei sale şi a oferit doritorilor autografe pe noul său volum.

Aforisme din volumul „Pâinea mea caldă” de Ion Diordiev:

* Ca să ai remuşcări de cuget, mai întâi trebuie să cugeţi.
* Când adevărul tace, minciuna e achitată cu aur.
* Dacă un prost aruncă o piatră, deştepţii n-o caută.
* Deşi e imposibil să-ţi cumperi minte, multe minţi s-au vândut şi se mai vând.
* Din două rele n-o alege pe nici una.
* Din punctul de vedere al cârtiţei, prea multă lumină strică.
* E uşor să fii înger, când trăieşti în rai.
* Greu va ieşi la drumul drept al luminii un popor, când cei care îl conduc merg alături cu drumul.

Articol de Mihai Cucereavii

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

One thought on "Pâinea mea caldă – ediţia a doua"

  1. Mihai Cucereavii spune:

    Lansarea primei ediţii vezi la
    https://blog.citatepedia.ro/painea-mea-calda.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook