25 mai 2010

Pâinea mea caldă

Zilele acestea în incinta Uniunii Scriitorilor din Moldova a avut loc lansarea cărţii de aforisme „Pâinea mea caldă”, ediţie jubiliară, semnată de cunoscutul poet şi prozator umorist Ion Diordiev, originar din Transnistria, care a împlinit frumoasa vârstă de 75 ani. Volumul cuprinde 20 de compartimente tematice, printre care: Umoristice, Satirice, Paradoxuri, Despre adevăr şi minciună, Despre dreptate şi nedreptate, Despre legi şi fărădelegi, Pedagogice, Literare, Ecologice, Despre dragoste, Despre vatra străbună etc., selectate, redactate şi sistematizate de redactorul Vasile D. Ciubuc şi ilustrate de pictorul Radu Diordiev.

Ion Diordiev

În prefaţa cărţii, acad. Mihai Cimpoi menţionează faptul că Ion Diordiev e un veteran al cultivării aforismului la noi, în spaţiul basarabean, adăugând la experienţa de viaţă, experienţa de scriere aforistică, ajutat şi de o isteţime de sorginte populară, atât de binevenită în acest caz, de umor suculent şi de un spirit de observaţie – muşcător, neiertător, – dar şi marcat de bonomie crengiană în sens ce-i vizează pe cei din jur, dar şi pe propriul eu, care, şcolind pe alţii, se şcoleşte şi pe sine.

În acea zi de mai, sala de festivivităţi a USM a fost arhiplină. La lansare au venit scriitori, profesori universitari, studenţi, prieteni şi membri ai familiei omagiatului – soţia Vera cu fii Radu şi Nicu.

Cei prezenţi au avut ocazia să vizioneze standurile cu fotografii şi cărţi – 17 la număr, printre care “Amărăciunile dulcelui”, “Hopuri”, “Soarele şi mama”, “Recreaţia veselă”, “Zigzaguri”, editate pe parcursul vieţii de către omagiat.

La deschidere, poetul Arcadie Suceveanu, moderatorul manifestării, felicitând jubiliarul, a vorbit despre contrubuţia originală a autorului în contextul umorului basarabean.

Criticul literar Tudor Paladi, care a scris postfaţa, a făcut o analiză profundă a valorii literare şi socioumane a celor peste 1300 de aforisme incluse în această ediţie, accentuând că autorul lor este un mânuitor sigur al cuvântului.

Profesorii universitari Petru Soltan, Ion Buga, Radion Cucereanu, Gheorghe Dodiţă, Ion Melniciuc, scriitorii Boris Marian, Anatol Ciocanu, Lidia Hlib, Marietta Russo, Vlad Zbârciog, Mihai Morăraş, Serafim Belicov, Victor, Prohin, Ion Cuzuioc, Ion Stici, Teodor Popovici, Valentin Portas, Efim Bivol, Alexandru Frişcu, Gheorghe Bâlici, Martin Loghin-Alexeev, Gheorghe Postolachi, Grigore Drăgan, Grigore Puică, Sergiu Tomşa, Ion Vicol, Tudor Gorgos, Constantin Bârcă, Mihai Lescu, Constantin Dragomir şi muţi alţii,- i-au dăruit buchete de flori, i-au adresat jubiliarului cuvinte frumoase, dedicându-i pe parcursul seratei poezii, epigrame, cântece şi tradiţionalul La mulţi ani!- cu urări de sănătate, inspiraţie şi realizarea noilor prioecte literare.
Vasile D. Ciubuc a adus la festivitate un colac, cât roata carului, pe care i l-a înmânat jubiliarului în aplauzele furtunoase ale celor prezenţi în sală.

Lidia Hlib i-a dedicat catrenul:

De-ai ajunge pân-la Kiev,
N-ai găsi un alt Diordiev
Cu-n umor mai îndrăzneţ
Şi-n aforisme – săltăreţ.

Ion Diviza, preşedintele Asociaţei Epigramiştilor din republică a venit cu un plic, oferindu-i un mic ajutor material din partea colegilor umorişti şi i-a dăruit două volume cu epigrame, editate recent la Bucureşti, în care figurează sărbătoritul. Dânsul a dat citirii o epigramă semnată de Titus Ştirbu, dedicată lui I. Diordiev cu ocazia lansării volumului de aforisme:

Fug ochii mei… prin litere se scaldă,
Citesc volumul „Pâinea mea cea caldă”.
Aşa-i gustoasă pâinea din cuptor
Că-mi vine să-l mănânc şi pe autor.

Iar subsemnatul i-a dedicat rândurile de mai jos:

Pâinea mea caldă
Lui Ion Diordiev

Viaţa ca un râu curge la vale
Şi-n aceeaşi apă nimeni nu se scaldă.
Azi cu flori noi i-am ieşit în cale –
Autorul ne-a-ntâlnit c-o Pâine caldă!

Din partea Primăriei municipiului Chişinău omagiatului i-a fost înmânată o Diplomă de onoare pentru valoroasa contrubuţie în dezvoltarea literaturii române şi cu ocazia jubileului,- semnată de primarul general al capitalei.

Omagiatul a adus sincere mulţumiri audienţei şi în particular domnului Vasile D.Ciubuc, menţionând faptul că dânsul a venit cu ideea publicării aforismelor şi a pus umărul la apariţia acestei ediţii jubiliare.

Cei prezenţi s-au ales cu câte un volum de aforisme cu autograf din partea autorului.

Aforisme din volumul „Pâinea mea caldă” de Ion Diordiev:

* Când omul dă dovadă de prea multă modestie, ea poate provoca obrăznicia multora.
* Unii, după ce le deschizi ochii, n-au ochi să te vadă.
* Umărul se pune în văzul tuturor, piciorul – pe ascuns.
* Cine nu-şi pierde cumpătul când este înjosit, e la o înălţime mai mare decât cel care-l înjoseşte.
* Când faci ceva frumos pentru baştină, te ridici şi tu în ochii băştinaşilor.
* E de mirare: cum de încape într-o ţară mică, precum e Moldova, o sărăcie atât de mare?!
* La temelia Patriei stau mormintele strămoşilor şi ale eroilor ţării tale.
* Fiecare om e un chiriaş al Pământului, dar datoria de chiriaş unii nu şi-o achită nici măcar la plecare.

Articol de Mihai Cucereavii

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

One thought on "Pâinea mea caldă"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook