12 iulie 2012

Oslo, 31 august

Vineri, 13 iulie 2012, intră în cinematografele din România filmul „Oslo, 31 august”, regizat de Joachim Trier, povestea unei zile speciale din viaţa unui fost dependent de droguri, o adaptatare liberă a romanului „Le feu follet” de Pierre Drieu La Rochelle, publicat în 1931, de editura Gallimard.



La sfârşitul curei de dezintoxicare, Anders se întoarce în Oslo pentru o zi, pentru un interviu de angajare. Cu ocazia asta reia legătura cu familia şi prietenii săi, pe care nu îi văzuse de multă vreme. O luptă interioară, între o profundă senzaţie de confuzie privind oportunităţi ratate, şi speranța unei seri reușite şi, probabil, a unui nou început…

Născut în 1974, la Copenhaga, Joachim Trier a crescut într-o familie al cărei bunic, Erik Loechen, a fost regizor apreciat şi ai cărei părinţi au lucrat în cinematografie. A făcut primul său film de 8 mm la vârsta de 5 ani.

După ce a fost campion naţional la patinaj – un sport care inspiră multe dintre videoclipurile lui – a intrat la Colegiul European de Film din Danemarca, înainte de a împlini 23 de ani, apoi la Școala Naţională de Film şi Televiziune din Londra, pe care a absolvit-o.

Între 1999 şi 2002 a regizat mai multe scurtmetraje, printre care „Pieta” (1999), „Still” (2001) şi „Procter” (2002), despre descoperirea unei misterioase pelicule de film în aparatul unui bărbat găsit mort. Toate trei au fost selecționate de peste treizeci de festivaluri internaționale (Toronto, Edinburgh, Istanbul etc.) şi au primit numeroase premii, inclusiv pentru Cel mai bun film în limba engleză şi pentru Cel mai bun film european, la European Film Awards, Edinburgh, în 2002. Joachim Trier a făcut, de asemenea, clipuri și spoturi publicitare în Anglia şi în Norvegia.

În 2006 regizează primul său lungmetraj, „Nouvelle Donne”, în care doi prieteni din copilărie au ambiţia de a deveni scriitori. Filmul, care tratează deziluzia post-adolescență, incertitudinea și visele risipite ale tinereții, a primit premiul Amanda (echivalentul norvegian al César-ului) pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu original, înainte de a cunoaște o carieră deosebită la festivalurile internaționale: Discovery Award la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, MovieZone Award la Rotterdam, Cel mai bun regizor și Don Quijote Award la Karlovy Vary, Cel mai bun film la Festivalul de la Milano și selecții oficiale la Festivalurile de la Sundance, Londra etc. Joachim Trier se alătura atunci listei celor “10 regizori de viitor de la Sundance”, stabilită de revista Variety.

Al doilea său lungmetraj, „Oslo, 31 august”, a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, în 2011, în secţiunea Un Certain Regard. Joachim Trier s-a înconjurat de colaboratori loiali, cum ar fi scenaristul Eskil Vogt, un vechi prieten alături de care a mai lucrat la „Still”, „Procter” și „Nouvelle Donne”. În fața camerei îl regăsim în rolul principal pe Anders Danielsen Lie, care interpretase şi rolul principal principal din „Nouvelle Donne”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook