16 februarie 2022

Octav Băncilă, 150 de ani de la naștere

Romfilatelia introduce în circulație joi, 17 februarie 2022, emisiunea de mărci poștale cu tematica „Octav Băncilă, 150 de ani de la naștere”, care ilustrează tablouri aparținând unui maestru al culorii și al diversității operelor, un recunoscut pictor expresionist.Emisiunea este alcătuită din patru timbre, patru minicoli, 2 plicuri „prima zi” și pentru pasionații de maximafilie, 4 cărți maxime, fiind completată de o mapă filatelică specială.

Octav Băncilă se înscrie în arta românească drept cel mai reprezentativ pictor protestatar și revoluționar. Este cunoscut faptul că după întoarcerea de la studii din Germania, se regăsește în mijlocul unor evenimente sociale legate de cauzele care au declanșat răscoalele din anul 1907.

Fără să fie remarcat ca un maestru al culorii, pictorul a oferit tablourilor sale un colorit specific expresionismului, culoarea fiind subordonată desenului.

Nicolae Tonitza spunea în 1936: „Cred că nici un pictor, de la Grigorescu încoace, nu s-a bucurat de atâta popularitate și de atâta dragoste sinceră în largile pături, ale poporului, ca meșterul Băncilă… Și pe bună dreptate.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook