O mie de femei albe
Editura Humanitas Fiction aşteaptă publicul la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 13 septembrie 2017, ora 19:00, la lansarea romanului „O mie de femei albe. Jurnalul lui May Dott” de Jim Fergus, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei” şi tradus de Iulia Vladimirov. La eveniment vorbesc Ana-Maria Caia, scriitoare şi jurnalist cultural, Raluca Moianu, jurnalist, şi Laura Câlţea, deţinătoarea „Blogului unei cititoare de cursă lungă”. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
În 1854, în cadrul unei conferinţe de pace desfăşurate la Fortul Laramie, o importantă căpetenie Cheyenne ar fi cerut administraţiei americane să le dăruiască războinicilor săi o mie de femei drept soţii, pentru a-şi asigura astfel supravieţuirea în lumea omului alb. Chiar dacă veridicitatea poveştii rămâne o enigmă, Jim Fergus adopta ipoteza împlinirii ei, imaginând destinele dramatice ale acestor femei care iau drumul Vestului Sălbatic, pe fundalul luptelor dintre triburile indiene şi al ravagiilor provocate în rândurile lor de către armata americană. Evenimentele sunt relatate din perspectiva jurnalului tinerei May Dott, pe care prejudecăţile vremii o forţează să ajungă într-un spital de nebuni, de unde se poate salva doar prin participarea în cadrul programului „Mirese pentru indieni”. Dincolo de personalitatea complexă a lui May Dott şi de ineditul traiului de zi cu zi al triburilor de amerindieni, impresionează o pleiadă de eroine bine individualizate, care transforma, cu un curaj nemărginit, o stranie expediţie în sălbăticie într-o experienţă continuă de supravieţuire.
Françoise Xenakis spune despre acest acest roman că este „o capodoperă din aceeaşi categorie cu romanul Pe aripile vântului„.
Pornind de la incitanta poveste a o mie de femei albe care sunt trimise în preriile din Vest pentru a deveni soţii de indieni, în cadrul unui program guvernamental din timpul preşedintelui Grant, Jim Fergus reda un episod tragic din istoria Americii de la sfârşitul secolului al XIX-lea. „O mie de femei albe” a fost foarte bine primit de public, devenind bestseller în SUA, unde s-a vândut în peste 1.000.000 de exemplare. Romanul l-a impus pe Jim Fergus pe plan internaţional, traducerea franceză fiind distinsă în anul 2000 cu Prix du meilleur roman étranger.
Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.