27 aprilie 2015

Noua carte a lui Valeriu Butulescu, sărbătorită în Muntenegru

Institutul Public pentru cultură „Risto Ratkovic” (RVP) din Bijelo Polje, Muntenegru, a organizat pe 23 aprilie „Noaptea Cărţilor”, eveniment important pentru viaţa spirituală a ţării. Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Ministerului Culturii din această ţară, care a finanţat apriţia a zece cărţi importante pentru cultura muntenegreană (poezie, proză, critică literară, eseistică). Între acestea se regăseşte şi volumul „Pjescane oazy” de Valeriu Butulescu, tradus din limba română de Goran Mrakic, care a ieşit de sub tipar în aceste zile.

Pjescane Oaze

„În alegerea lucrărilor şi autorilor publicaţi, ne-am axat pe calitate şi reputaţie; aşa am ajuns la acest scriitor român tradus în peste cincizeci de limbi, laureat a numeroase premii literare, în România şi peste hotare,” a declarat Abbas Dizdarevic, preşedintele institutului RVP.

Ediţia muntenegreană a cărţii a fost îngrijită de scriitorul Bojan Rajevic, care scrie: „Aforismele lui Valeriu Butulescu au primit numeroase premii, de la Toronto la Torino, inclusiv Premiul „Radoje Domanovic” decernat la Belgrad.”

Prefaţa este un amplu eseu consacrat biobibliografiei acestui scriitor şi are un titlu emoţionant: „Bine ai venit în Muntenegru, prietene Valeriu Butulescu!”

În cadrul acţiunii „Noaptea Cărţilor”, a fost prezentată cartea „Pjescane oazy”, despre care a vorbit scriitorul Bojan Rajevic, care a şi citit un consistent grupaj din aforismele scriitorului român.

Deşi invitat, Valeriu Butulescu nu a putut participa la această manifestare culturală, dar a făcut următoarea declaraţie: „Apariţia cărţii mele în Muntenegru mă bucură în mod deosebit, încheind astfel un ciclu balcanic. Cartea apăruse în prealabil în: albaneză, bulgară, croată, greacă, macedoneană, sârbă, slovenă, turcă, ba chiar şi în dialectul aromân. Simt o satisfacţie aparte, văzând această lucrare integrată în acest bine structurat şi omogen univers spiritual balcanic. Mulţumesc din suflet realizatorilor cărţii şi autorităţilor muntenegrene pentru sprijinul acordat.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent 8 voturi
Încarc...

2 thoughts on "Noua carte a lui Valeriu Butulescu, sărbătorită în Muntenegru"

 1. Livia Varga spune:

  Am cautat „Oaze de nisip” in toate librariile si
  in toate anticariatele din Cluj.Citesc cu placere
  poeziile si aforismele D-lui Valeriu Butulescu.
  Citesc si teatru.Am postat pe faceebook „Infinitul
  Brancusi”. Sunt dezamagita ca foarte multa lume
  nu-l cunoaste. Sunt mandra ca sunt contemporana cu
  Valeriu Butulescu !

 2. Simona E. spune:

  Sincere felicitări distinsului scriitor Valeriu Butulescu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook