Naufragii
Librăria Humanitas de la Cişmigiu organizează luni, 30 mai 2016, de la ora 19:00, o seară japoneză dedicată romanului „Naufragii” de Akira Yoshimura, unul dintre cei mai importanţi prozatori niponi din a doua jumătate a secolului XX. Invitaţii acestei seri sunt Ioana Baldea Constantinescu şi Andrei Crăciun, scriitori şi jurnalişti, Angela Drăgan, profesor de limba şi literatura japoneză în cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru” din cadrul Universităţii Româno-Americane. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.
Inspirat dintr-o veche legendă niponă, romanul al cărui erou este Isaku, un copil de nouă ani, ne poartă în mijlocul unei comunităţi izolate, încremenită în tradiţii, al cărei ritm este dictat de succesiunea anotimpurilor. Ni se înfăţişează o lume a pauperităţii, unde oamenii de la marginea mării se îndeletnicesc cu pescuitul, fac sare, pentru a o vinde în alte sate în schimbul cerealelor, se îndrăgostesc şi cad pradă geloziei, ducând o viaţă apăsătoare, peste care pluteşte mereu neliniştea aşteptării. Însă tradiţia de a atrage prin focurile întrebuinţate la făcutul sării vapoarele comerciale, o-fune-sama, ne dezvăluie violenta primitivă a comunităţii care, deşi crede în perpetuarea sufletelor celor morţi, este obligată să ucidă pentru a supravieţui.
Setsuko Tsumura nota în Télérama: „Yukio Mishima spunea adesea că Akira Yoshimura este cel mai bun scriitor dintre noi toţi.”
În partea a doua a evenimentului, plecând de la tematica romanului, are loc prezentarea „Marea, peştii şi anotimpurile în viaţa japonezilor”. Se discută despre simbolurile şi temele marine în civilizaţia şi cultura japoneză pornind de la cazul particular al sărbătorii naţionale Tango no sekku, dedicată copiilor şi părinţilor. Sunt expuşi şi prezentaţi publicului koinobori, peşti ornamentali din hârtie, specifici acestei sărbători.
Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021.3114001 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până în data de 30 mai, ora 18:30.