21 noiembrie 2016

Enigma Rikyu

Librăria Humanitas de la Cişmigiu organizează marţi, 22 noiembrie 2016, de la ora 19:00, o seară japoneză dedicată romanului „Enigma Rikyu” de Kenichi Yamamoto, câştigător al prestigiosului premiu literar Naoki în 2009, care aduce în prim-plan viaţă şi moartea, prin ritualul seppuku, a marelui maestru de ceai Sen no Rikyu. La eveniment vorbesc doamna Mayo Nishiike, ataşat cultural al Ambasadei Japoniei în România, Dana Pîrvan-Jenaru, critic literar, Doru Căstăian, profesor şi editor Bookhub.ro şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru” din cadrul Universităţii Româno-Americane. În partea a doua a întâlnirii în librărie se recrează atmosfera dintr-o cameră de ceai japoneză. Demonstraţia de ceremonia ceaiului pe tatami este realizată de Andreea Stâncă, cu participarea extraordinară a doamnei Sachiko Ishii, soţia ambasadorului Japoniei în România. Moderatorul serii este Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

invit_22nov2016

La 28 februarie 1591, lui Sen no Rikyu, cel mai mare maestru de ceai al epocii sale, i se ordonă de către Toyotomi Hideyoshi să se sinucidă; acesta se supune şi îndeplineşte ritualul fatal. Enigma seppuku-ului sau, cu substraturi politice, afective, dar mai ales estetice, a incitat imaginaţia vreme de secole şi a inspirat mai mulţi scriitori şi cineaşti niponi, fără a-şi găsi până acum un răspuns definitiv. Kenichi Yamamoto ne oferă o impresionantă interpretare documentată a istoriei acestui seppuku şi construieşte un personaj sofisticat, dispus la orice sacrificiu pentru atingerea unei frumuseţi efemere caracterizate prin simplitate, linişte şi naturaleţe.

Publicaţia La Croix spune că este „o carte de un suspans demn de un thriller şi, în egală măsură, cu o atmosferă subtilă.”

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Centrul de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru” din cadrul Universităţii Româno-Americane.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook