22 noiembrie 2011

Mircea Dinescu, poetul lunii la Radiodifuziunea suedeză

În luna noiembrie 2011, Mircea Dinescu s-a aflat în prim-planul emisiunii „Dagens dikt” („Poemul zilei”) a canalului P1 al Radiodifuziunii suedeze. Astfel, în perioada 14-19 noiembrie, ascultătorii emisiunii au putut asculta o selecţie de poeme din volumul „Hur infödingarna i reservatet förlorade rätten att resa” („Cum şi-au pierdut indigenii din rezervaţie dreptul de a călători”), apărut în limba suedeză în 1990, la editura Symposium, în traducerea lui Jon Milos. Lectura poeziilor a fost asigurată de actriţa Anita Ekström şi a fost acompaniată de bucăţi muzicale semnate, printre alţii, de George Enescu şi Dinu Lipatti.

Dintre emisiunile din grila de programe a Radiodifuziunii suedeze, „Dagens dikt” este cea mai veche. Emisiunea, care de peste 70 de ani se difuzează zilnic la ora 12:00 şi care are o audienţă record de peste 200.000 de ascultători, s-a dorit a fi ”un moment de reculegere profană în mijlocul zilei, o clipă de meditaţie şi reflecţie în agitaţia unei zile obişnuite” (Pontus Bohman, 1937).

Realizatorul emisiunii, Göran Sommardal, precizează: „Citind poeziile lui Mircea Dinescu […] e greu să nu simţi sau să auzi vântul rece care şuieră în fundal, fapt sesizabil mai ales de către cei care au vizitat zonele mai cenuşii ale Europei de Est în perioada comunistă. […] În mod surprinzător, poeziile lui nu s-au învechit şi nu au pălit, deşi lumea în care au văzut lumina zilei este tot mai îndepărtată. Ele ne amintesc de o istorie pe care nu avem voie să o uităm, dar în acelaşi timp ne avertizează asupra unei istorii ce nu vrem să se repete.”

Pe lângă volumul mai sus-menţionat, Mircea Dinescu este prezent în limba suedeză cu câteva poezii traduse de Dan Shafran şi publicate în antologia româno-suedeză Noi corespondenţe lirice/”Ny Lyrisk brevväxling”, apărută în 2002 la Editura Fundaţiei Culturale Române.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook