3 septembrie 2008

Mircea Cărtărescu la Festivaletteratura

În perioada 3-7 septembrie 2008, oraşul Mantova găzduieşte unul dintre cele mai importante festivaluri de literatură din Italia, Festivaletteratura, ajuns la cea de-a XII-a ediţie. Alături de scriitori din 70 de ţări şi de importanţi autori italieni, cu sprijinul dat de Accademia di Romania din Roma, literatura română este reprezentată de Mircea Cărtărescu, a cărui operă „Orbitor” („Abbaccinante”) a fost recent publicată în traducere italiană de editura Voland.

Programul festivalului prevede o prelegere ţinută de scriitorul român la Biblioteca civică “Baratta” în seara de sâmbătă, 6 septembrie, prelegere cu titlul “La farfalla come paradigma del mondo” (“Fluturele ca paradigmă a lumii”). Aceasta va fi urmată de un dialog despre literatură cu scriitorul român Mircea Mihai Butcovan, autorul romanului „Allunaggio di un immigrato innamorato” („Aselenizarea unui imigrant îndrăgostit”).

În ziua de sâmbătă, 7 septembrie, publicul italian şi nu numai va reînvăţa alături de scriitorul român Mircea Cărtărescu şi de scriitorul german Joseph Zoderer sensurile cuvântului “soartă” şi ale cuvântului “patrie”, în contextul mai larg al unei iniţiative coordonate de binecunoscutul lingvist italian Giuseppe Antonelli. Aceasta îşi propune recuperarea sensului şi a nuanţelor cuvintelor în cadrul unui nou vocabular european ce caută îmbogăţirea prin diversitate şi nu sărăcirea prin uniformizare. Locul desfăşurării dialogului va fi biserica Santa Maria della Vittoria.

Festivalul se desfăşoară sub patronajul Primăriei şi Provinciei din Mantova, precum şi a regiunii Lombardia şi a Reprezentanţei în Italia a Comisiei Europene.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook