3 iulie 2013

Premiu elveţian pentru Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu este câştigătorul din 2013 al premiului elveţian pentru literatură Spycher: Literaturpreis Leuk.

Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincţii literare europene, este acordat de fundaţia elveţiană Stiftung Schloss Leuk (Fundaţia Castelul din Leuk), iar câştigătorii obţin o bursă şi dreptul de şedere la castelul din oraşul Leuk timp de două luni anual, pentru o perioadă de cinci ani. Ceremonia de decernare a premiului va fi organizată pe 1 septembrie 2013, iar laudatio pentru Mircea Cărtărescu va fi rostit de Ernest Wichner, scriitor şi traducător german originar din România, directorul Literaturhaus Berlin.

Din motivaţia juriului:

„Orbitor”, trilogia fantastică a lui Mircea Cărtărescu, având o nemărginită fluiditate narativă, conciliază cu lumea amintirea autorului despre Bucureştiul socialist al copilăriei sale. Cărtărescu stăpâneşte toate registrele şi tonalităţile şi foloseşte cu măiestrie toate mijloacele preluate de la clasici precum Swift sau Proust până la elemente fantasy şi horror pentru a crea un univers artistic de o mare expresivitate a limbii, în centrul căruia se află tânărul de odinioară.

De asemenea, în luna august 2013, Mircea Cărtărescu va fi distins cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad. Decernat din 2008, acest premiu revine în fiecare an unui poet contemporan recunoscut în lume pentru opera sa poetică.

Mircea Cărtărescu este laureatul Premiul literar „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia – 2005, al Premiului Internaţional pentru Literatura de la Vilenica – 2011, iar în 2012 al Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt”, Berlin.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook