Mircea Baniciu & prietenii lui
Mircea Baniciu va concerta pe 3 decembrie 2008 la Sala Palatului într-un spectacol eveniment, alături de câţiva dintre cei mai buni prieteni ai săi. Invitaţii săi vor fi: Ioji Kappal, Costin Petrescu, Mircea Vintilă, Marius Batu, Ioan Gyuri Pascu şi Ana Baniciu. În cadrul acestui spectacol, artistul îi va avea alături pe cei de la trupa Pacifica, în componenţa: Teo Boar, Cristi Iorga, Marian Mihailescu şi Vlady Cnejevici.
Mircea Baniciu spune: „Va fi un spectacol deosebit, în care i-am invitat pe cei pe care i-am avut alături pe scenă în diferite perioade şi în diferite formule. Voi aborda un repertoriu special, cu piese cântate mai rar sau chiar deloc în spectacole, încercând să aduc aminte fanilor de Pasărea Colibri, de Baniciu anilor ’80 şi bineînţeles de Phoenix.”
Toţi spectatorii ce vor fi prezenţi la concertul „Mircea Baniciu & prietenii lui” pe 3 decembrie la Sala Palatului vor primi gratuit un CD – maxi single care conţine o avanpremieră a unui viitor album, ce va fi prima producţie realizată împreună de Mircea Baniciu şi Josef Kappl. CD-ul va conţine piesa „Pe Argeş în jos” în trei variante: rock, folk şi radio version.
După despărţirea de Phoenix, cei doi artişti au hotărât să lucreze împreună la un nou proiect, explorând legenda bine-cunoscută a Meşterului Manole. Celor doi li s-a alăturat Victor Carcu, autorul versurilor unor hituri celebre precum „Mugur de fluier” (Phoenix) sau „Eşarfa în dar” (Mircea Baniciu), care a realizat în anii ’70 un scenariu ce stă la baza versurilor acestui nou album.
Cu această ocazie, se va lansa pe piaţă şi un album de colecţie „Mircea Baniciu – vinyl collection”, care conţine 4 CD-uri cu piesele originale apărute pe discuri vinil în anii ’80 – ’90: „Tristeţi provinciale” (1981), „Ploaia” (1984), „Secunda 1” (1988) şi „Secunda 2” (1992).
Fiecare album din această colecţie are povestea lui, după cum povesteşte Mircea Baniciu: „De exemplu primul EP ieşit pe piaţă în 1979 conţine 4 piese înregistrate de mine doar cu chitară într-un studio de televiziune. Era o probă pentru emisiunea lui Vornicu. Am fost anunţat de cei de la Electrecord peste câteva săptămâni că voi avea disc, şi trebuie să vin să fac coperta. S-a vândut foarte bine, şi a fost în fapt debutul meu ca artist solo. Cel de-al doilea este cunoscut ca „albumul galben”, datorită coperţii, pentru că nici acesta nu a avut titlu. Ar fi trebuit să se numească „Tristeţi provinciale”, dar am fost rugat să schimb titlul, pentru că în acea perioadă nu era bine să fii prea trist. „Secunda 1” şi „Secunda 2” sunt două albume realizate pe versurile lui Dan Verona. Între ele este o diferenţă notabilă, primul a fost făcut înainte de ’90 şi uşor cenzurat, iar al doilea în plină tranziţie. „Secunda 2″ a fost produs în doar 5000 de exemplare şi până acum nu a mai fost reeditat.”