19 aprilie 2018

Mihail Grecu – Între metaforă şi realitatea obiectivă

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Artă al Moldovei cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova prezintă publicului expoziția „Mihail Grecu – Între metaforă și realitatea obiectivă”, vineri, 20 aprilie 2018, ora 15:00. Expoziția este curatoriată de Tudor Zbârnea, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei. Prima retrospectivă dedicată celui mai proeminent artist basarabean reconstituie ansamblul demersurilor artistice ce caracterizează opera unui pictor mai puțin cunoscut publicului românesc.



Expoziția pune în valoare caracterul inovator al creației pictorului Mihail Grecu (1916-1998), personalitate artistică ce s-a dedicat consecvent înnoirii limbajului plastic. Cele 72 de lucrări selectate din colecţia Muzeului Național de Artă al Moldovei ilustrează dinamica unui discurs pictural de o copleșitoare intensitate artistică dezvoltat pe parcursul mai multor etape distincte.

Prima etapă de creație (anii ’40 – ’50) se caracterizează prin aplecarea asupra raporturilor valorice de umbră și lumină, de spațialitate, urmând principii estetice deprinse de la vechii maeștri; cea de a doua etapă (sfârșitul anilor ’50 – anii ’60) se face ecoul preocupărilor de factură postimpresionistă, remarcându-se prin luminozitate și recursul la acorduri cromatice pure. În anii ’70, lucrările lui Mihail Grecu, ancorate într-o realitate obiectivă, căpătă o tulburătoare profunzime. Pictorul se dedică experimentelor plastice, recurgând la o serie de materiale mai puțin specifice picturii de șevalet (bitum, pigmenți, vopsele și lacuri industriale, pulbere de bronz și argint, vopsele spray etc.) prin care reușește să contureze un univers artistic și spiritual bine individualizat.

Constantin Prut, critic de artă, spune:

Despărțit de organismul viu al culturii românești și asaltat de programele marilor expoziții unionale, găzduite de Moscova, Mihail Grecu nu face, însă, niciun fel de concesii retoric-discursive, optând pentru puritatea discursului vizual, pentru poetica nemediată a culorilor. Eliberate din constrângerile figurației, tușele și masele de culoare închid în sine întregul zbucium al parcursului biografic, căutând să descopere, printre atâtea insinuări ale haosului, principiile ordinii, ale raționalului.

Mihail Grecu rămâne una dintre cele mai proeminente prezențe care în deceniile postbelice au făcut posibilă legătura, în această zonă, între o mișcare modernă, întreruptă de evoluții istorice, și noul modernism, așa cum funcționează el în estul european, ca o verigă necesară înspre un postmodernism receptat tardiv.

Accesul în expoziție se face prin Strada Știrbei Vodă nr. 1-3, iar durata expoziției este 21 aprilie – 10 iunie 2018. Prețul biletului de acces este de 10 lei, iar în prima miercuri din fiecare lună accestul este gratuit.

Catalogul expoziției este distribuit cu titlu gratuit cu prilejul vernisajului.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook