Mel Brooks, omagiat la primul Classic Film Festival
Între 22 şi 25 aprilie 2010 are loc prima ediţie a Classic Film Festival, o celebrare de patru zile a istoriei cinematografice de la Hollywood, organizată de Turner Classic Movies.
Mel Brooks, binecunoscutul actor, regizor şi scenarist, va fi unul dintre invitaţii acestui nou-înfiinţat eveniment. El va prezenta spectatorilor proiecţia primului său film, intitulat „Producătorii”, pe care îl va discuta apoi cu cei prezenţi în sală. Pelicula realizată în 1968 i-a adus lui Brooks un premiu Oscar pentru cel mai original scenariu. Povestea urmăreşte aventurile a doi „producători” de pe Broadway (jucaţi de Zero Mostel şi Gene Wilder), care îşi dau seama că pot face mai mulţi bani de pe urma unui spectacol rebut. Mel Brooks va primi, în cadrul festivalului, o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame.
„Mel Brooks este unul dintre cei mai amuzanţi oameni. Filme ca Producătorii, Şei în flăcări şi Tânărul Frankenstein ne-au făcut viaţa mult mai fericită. Suntem foarte încântați că va fi alături de noi şi de-abia aşteptăm să ciocnim un pahar de şampanie în cinstea lui”, a declarat Robert Osborne, gazda primei ediţii a Classic Film Festival.
Mel Brooks şi-a început cariera în timpul epocii de aur a televiziunii americane, ca scriitor pentru „Your Show of Shows” (1951). În 1955, 1956 şi 1957, el a fost nominalizat la premiile Emmy pentru serialul „Caesar’s Hour”. În anii ’60, Brooks a scris şi interpretat, alături de Carl Reiner, diferite roluri de comedie în cadrul emisiunii „Steve Allen Show”. Succesul lor a rezultat în înregistrarea unor albume intitulate „The 2000 Year Old Man”. Brooks a scris şi regizat „The Critic”, o scurtă satiră a filmelor de avangardă, pentru care a primit un premiu Oscar. În 1965, el a creat, în parteneriat cu Buck Henry, serialul de mare succes „Get Smart”, cu Don Adams în rolul principal. În 1968 a scris şi regizat primul său film artistic, „Producătorii”. A continuat apoi să creeze un număr impresionant de comedii de succes: „Douăsprezece scaune” (1970), „Șei în flăcări” (1974), „Tânărul Frankenstein” (1974), „Comedie mută” (1976), „Marea nelinişte” (1977), „History of the World, Part 1” (1981), „A fi sau a nu fi” (1983), „Bilele spaţiale” (1987), „Viaţa grea” (1991), „Robin Hood: Bărbaţi în izmene” (1993), „Dracula: Un mort iubăreț” (1995) şi „Producătorii”, o nouă versiune a filmului din 1968.
În 1980, Mel Brooks a fondat propria companie de film, Brooksfilms Limited, care a produs unele dintre cele mai apreciate filme americane, printre care „Omul elefant”, regizat de David Lynch, „Musca”, regizat de David Cronenberg, „Frances”, „Anul meu preferat” şi „Strada Charring Cross, nr. 84”.
În 2009, Mel Brooks a fost una dintre personalităţile omagiate în cadrul celei de-a 32-a ediţii a Galei Kennedy Center Honors, desfăşurate pe scena Casei Albe din Washington.
Prima ediţie a Classic Film Festival le oferă pasionaţilor de filme vechi oportunitatea de a schimba ecranul televizorului cu ecranul cinematografului; căci, de fapt, unele dintre cele mai bune filme făcute vreodată au fost realizate în ideea de a apărea acolo unde le stă cel mai bine, şi anume pe ecranul cinematografului. Robert Osborne, gazda evenimentului, declara: „Acest nou festival le va da cinefililor posibilitatea de a intra în contact cu lumea celei de-a şaptea arte şi cu alţi fani ai peliculelor vechi; spectatorii vor avea ocazia de a urmări o paleta largă de filme clasice.”
Timp de patru zile, organizatorii vor proiecta prezentări de 70 mm ale unor filme-cult, incluzând o proiecţie specială a peliculelor „Odiseea spaţială 2001” (1968) şi „Cleopatra” (1963). Vor exista şi câteva programe deosebite: „The Hustons: A Hollywood Dynasty” – o celebrare a familei Huston, prezentată de Anjelica Huston şi Danny Huston -, „Vanity Fair’s Tales of Hollywood” – o colecţie de filme urmate de discuţii cu actorii şi producătorii implicaţi în transpunerea lor pe marele ecran, „The Film Foundation Presents” – proiecţii ale unor pelicule restaurate de organizaţia americană „The Film Foundation” (printre ele: „Casablanca”, „Unora le place jazz-ul”, „La nord prin nord-vest”) şi „Hollywood on Hollywood” – o serie de filme despre Hollywood-ul însuşi.
Istoricul de film Leonard Maltin va prezenta „Festival Shorts”, un program special de scurtmetraje importante, iar Donald Bogle va discuta despre „Removed from Circulation”, o colecţie de desene scoase din circulaţie din cauza prejudecăţilor rasiale.
Classic Film Festival se va desfăşura în celebrul Hollywood Roosevelt Hotel, care a servit drept loc pentru prima ceremonie de decernare a Oscarurilor din anul 1929.
Articol realizat de Ioana Ioniţă (masterand MTTLC)