10 ianuarie 2014

Marea iubire a lui Sebastian – la Berlin

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român din Berlin prezintă la sediu, în data de 15 ianuarie 2014, de la ora 19:30, piesa de teatru „Marea iubire a lui Sebestian“, cu Rodica Mandache, Marius Manole, Ioana Macarie și Istvan Teglas. Piesa de teatru este prezentată în limba română cu supratitrare în limba germană.

ICR Berlin preia conceptul teatrului-cafenea Godot, refuncţionalizând sala de spectacol de la sediu şi transformând-o cu acest prilej într-un cafe-teatru.

Având la bază fragmente din însemnările lui Leny Caler, jurnalul lui Mihail Sebastian şi piesa „Jocul de-a vacanţa”, spectacolul „Marea iubire a lui Sebastian” are în centru povestea de iubire dintre scriitor şi marea actriţă a perioadei interbelice, interpretată de Rodica Mandache. Ajunsă la bătrâneţe, Leny Caler se lasă furată de nostalgie, evocându-l imaginar pe tânărul Mihail Sebastian (interpretat de Marius Manole), care apare învăluit în fum, precum o umbră a trecutului. Dialogurile imaginare dintre cei doi îndrăgostiţi se intercalează cu replicile Corinei şi ale lui Ştefan Valeriu, personajele din piesa lui Sebastian „Jocul de-a vacanţa”, care se derulează în paralel în extremităţile scenei şi cu secvenţele muzicale menite să reconstruiască atmosfera Bucureştiului interbelic.

Rodica Mandache a absolvit secția de Actorie a Facultății de Teatru din cadrul IATC Bucureşti. S-a hotărât să devină actriţă după ce a văzut-o pe Marieta Deculescu in rolul Necunoscutei din piesa „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian. În prezent este actriţă a teatrului Odeon, dar joacă în numeroase alte piese pe scena celor mai importante teatre din România, precum şi în turnee internaţionale. A însufleţit sute de personaje, între care Mama în „E doar sfârşitul lumii”, Helena în „Visul unei nopţi de vară”, Zinaida în „Ivan cel Groaznic”, Adel în „Joi.MegaJoy”, Kote în „Woyczeck”, Charlotta Ivanova în „Livada de vişini” ş.a. Ultimul mare rol al său a fost personajul Blanche în piesa „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, în regia lui Dinu Cernescu la teatrul Odeon.

Marius Manole este unul dintre cei mai activi actori români ai noii generații. Din 2002 este angajat al TNB, unde a jucat în piesele unor regizori importanți precum Radu Afrim, Alexandru Dabija sau Felix Alexa. În 2007 i-a fost acordat, în cadrul galei UNITER, premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar. A obţinut şi premiul FestCo pentru rolul principal, premiul pentru Tineri Creatori acordat de Ministerul Culturii și Cultelor şi Marele Premiu la Festivalul de Teatru Imagine.

Ioana Macaria  a absolvit Academia de Teatru şi Film Bucureşti la clasa profesoarei Sanda Manu. După roluri în piese importante ale teatrelor Naţional, de Comedie și Bulandra, precum „Unchiul Vanea”, „Nina Berberova”, „Lecțiile lui Ionescu”, sau „D-ale Carnavalului”, a obținut premiul Fundaţiei Silvia Popovici pentru Nina Zarecinaia şi premiul pentru cea mai valoroasă prezenţă tânără în Festivalul Naţional de Teatru.

Actor şi dansator, Istvan Teglas s-a născut la Târgu Mureş, unde a absovit Universitatea de Artă Teatrală, secţia actorie. La cei 32 de ani ai săi, are deja în spatele său o carieră impresionantă: peste 40 de roluri pe scenele „mari” și pe cele independente din Bucuresti, Cluj Napoca, Timişoara şi alte orașe din țară.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook