15 martie 2022

Magnificul

Teatrul Nottara anunță premiera spectacolului „Magnificul” de Mihai Ispirescu, chiar de ziua autorului. Regia este semnată de Lucian Sabados, scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica, iar muzica este compusă de Alexandru Suciu. În distribuție îi regăsim pe Mihai Marinescu, Isabela Neamțu, Alexandru Mike Gheorghiu, Alexandru Jitea, Sorin Cociș, Cristian Nicolaie, Răzvan Bănică, Filip Ristovski și Laura Anghel. Reprezentația are loc pe 20 martie 2022, de la ora 19:00, la Sala Horia Lovinescu.



Mihai Ispirescu, dramaturg, spune:

Rememorând personajele pieselor mele jucate, constat că, de-a lungul timpului, tipologia lor nu s-a schimbat. Doar înfăţişarea, costumaţia, limbajul, sunt altele. Fondul, apucăturile le-au rămas la fel cu cele ale înaintaşilor. Ba, pot spune chiar că au evoluat, au ajuns până la nivelul Magnificului şi al alor săi, pe care-i veţi întâlni astă-seară. Şi mai bine dotaţi decât înaintaşii, cu o tehnică a parvenirii în grup şi mai avansată, prin mijloace care sfidează – cu graţie şi abilitate extremă, aş zice – legile oricărei morale. Veţi recunoaşte situaţia de fapt în interpretarea magistrală a unor actori de clasă precum: Mihai Marinescu, Isabela Neamţu, Alexandru Mike Gheorghiu, Alexandru Jitea, Sorin Cociş, Cristian Nicolaie, Răzvan Bănică, Laura Anghel, Filip Ristovski, antrenaţi într-un spectacol regizat de Lucian Sabados, artist inteligent, talentat, dăruit cu patimă meseriei, trecut şi el, cu bine, prin moara acestei lumi, care ori te cerne, ori te omoară.

Academicianul Eugen Simion consemna în „Dicționarul general al literaturii române”, 2005:

Având în față două modele celebre (I.L. Caragiale și Eugène Ionesco), Ispirescu se descurcă bine, inteligent, cu haz și har, înseninând într-o oarecare măsură tragicul din râsu’- plânsu’ specific, trăgând comedia, adică petrecerea cu vorbe, spre zona de umbră și suferință, acolo unde s-a instalat pe neobservate tragicul existenței.

Prof. univ. dr. Mircea Martin declară:

Nu-l cunosc pe Mihai Ispirescu decât de câțiva ani. Știam că e dramaturg, dar aparițiile sale mi s-au părut a fi mai degrabă ale unui personaj: un personaj aparte, special, o marcă, nu o mască. Ținuta elegantă, subliniată de mici artificii vestimentare, e ponderată de un comportament discret, prevenitor, curtenitor chiar. Personajul acesta nu joacă în piesele lui Mihai Ispirescu, ci în episoade memorabile din literatura altui veac.

Horațiu Mălăele, actor, spune:

Mihai Ispirescu este un crai înaripat de la curtea veche a unei lumi dispărute, un nebun frumos care planează mândru și aristocrat peste cazanul nămolului acid de la răspântia a două secole milenare și care strecoară în bulele transparente și efemere evadate din cazanul clocotitor scrisori parfumate cu conținuturi hohotitoare și alegorice, pentru ca eternitatea să aibă știre de tocirea și zbaterea noastră, de înălțările noastre minore și prăbușirile noastre esențiale.

Lucian Sabados, regizor, mărturisește:

O piesă aparent realistă, cu o punctuație clară, dar cu mize și mesaje subliminale, ce depășesc conjunctura politică și socială. O lume urâtă, fără viitor, cumetrii, manipulări, confrerii, trădări și, deasupra tuturor,… Compromisul, ca regulă și rețetă infailibilă de supraviețuire. Comic, laolaltă cu tragic, absurd și grotesc, livresc deopotrivă cu burlesc și, dominant, virulență și sarcasm. O lume agresivă, cu sisteme de autoapărare verificate în timp. Am bucuria și onoarea de a lucra într-un teatru, Nottara, puternic și profund creativ, o casă a lui Mihai Ispirescu, alături de un colectiv actoricesc exersat în spectacole cu cheie, și cu doi alți artiști, un scenograf și un muzician, contemporani cu vremea lor! Magnificul, un spectacol-interogație, o posibilă cheie de interpretare a ceea ce trăim noi, românii, Acum și Aici!

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook