26 ianuarie 2018

Ludico e carnevalesco nell’universo rurale romeno

Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, la ora 17:30, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, instituţia românească din oraşul istoric italian organizează vernisajul expoziţiei de artă naivă „Ludico e carnevalesco nell’universo rurale romeno” a artistului Ioan Măric. În deschiderea expoziţiei, care se află la dispoziţia publicului în perioada 27 ianuarie–17 februarie 2018, de marţea până duminica, în intervalul orar 10:30–13:30 şi 15:30–19:30, susţin alocuţiuni prof. univ. dr. Cristian Luca (directorul adjunct al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia) şi artistul Ioan Măric.



Oana Gabriela Petrică spune:

Pictura lui Ioan Măric atrage prin fascinantele sale personaje. Poveşti de o luxuriantă fantezie se dezvăluie într-o cascadă de fapte şi întâmplări. Expresivitatea chipurilor dă glas compoziţiilor naivului nostru drag. Un univers plin de viaţă, plin de haz şi de pilde.

Expoziţia prezintă publicului pitorescul satului românesc surprins de pictorul băcăuan Ioan Măric, considerat de critica de specialitate unul dintre cei mai talentaţi şi inspiraţi artişti promotori ai picturii naive contemporane româneşti. Universul rural ni se dezvăluie, cu aspectele sale ludice prilejuite de truda cotidiană, de momentele de sărbătoare, de jocuri şi tradiţii, printr-o vivacitate cromatică ce pune în valoare o abordare exuberantă, plină de optimism şi încărcată de înţelesuri profunde, toate acestea redate cu un rafinament ce confirmă atât măiestria autorului, cât şi talentul său artistic indiscutabil ce i-au îngăduit să depăşească demult simpla condiţie de diletant, lucrările sale fiind expuse cu succes de public şi critică în ţară şi în străinătate.

Magda Cârneci punctează:

Ioan Măric şi-a păstrat filonul frust şi popular, care este coerent. A reuşit să-şi creeze un brand, cu care a avut succes şi în ţară, şi în străinătate. Este un curent viu şi productiv. Cultura populară în România este în continuare vie prin astfel de oameni.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook