2 septembrie 2008

Leonard Cohen şi Suzanne

Leonard Cohen vine sa concerteze în România. Şi chiar mai mult decât atât, pe 21 septembrie 2008, Leonard Cohen împlineşte 74 de ani pe scenă de la Bucureşti. Spectacolul, ce va avea loc pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti, va începe la ora 19:00.

„Suzanne” este unul dintre hiturile compozitorului şi scriitorului Leonard Cohen. Apărută întâi ca poezie în volumul „Parazitii Raiului” (1966), piesă cu acest nume este iniţial înregistrată de Judy Collins. Un an mai târziu, Leonard Cohen imprimă şi el propria sa variantă împreuna cu Noel Harrison.


Totuşi, cine e Suzanne, protagonista versurilor? E Suzanne Verdal, soţia sculptorului Armand Vaillancourt, o femeie pe care Cohen o întâlneşte în Montreal, pe malul râului Saint Lawrence, aproape de mica biserică Notre-Dame-de-Bon-Secours şi de port. În prezent, Suzanne trăieşte în California, e săracă şi are drept locuinţă o maşină. După succesul cântecului ce-i poartă numele, l-a revăzut pe Leonard Cohen de două ori, însă acesta nu a recunoscut-o. Fiecare dintre cei doi protagonişti neagă că ar fi existat relaţii intime între ei, deşi versurile sunt interpretabile:

Suzanne takes you down to her place near the river
You can hear the boats go by
You can spend the night beside her
And you know that she’s half crazy
But that’s why you want to be there
And she feeds you tea and oranges
That come all the way from China
And just when you mean to tell her
That you have no love to give her
Then she gets you on her wavelength
And she lets the river answer
That you’ve always been her lover
And you want to travel with her
And you want to travel blind
And you know that she will trust you
For you’ve touched her perfect body with your mind.

Printre cei care au făcut cover-uri după această piesă se numără:  Harry Belafonte, Joan Baez, Neil Diamond, Roberta Flack, Peter Gabriel, Nana Mouskouri, Nina Simone, Diane Reeves sau Aretha Franklin. Desigur, pe 21 septembrie, la Bucureşti, o va cânta cel mai bine însuşi autorul, Leonard Cohen.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook