7 martie 2011

La pragul destăinuirii

În preajma Zilei de 8 Martie, la Biblioteca “Târgovişte” din sectorul Buiucani al municipiului Chişinău a avut loc lansarea cărţii de versuri “La pragul destăinuirii”, semnată de Tudor Gorgos, un matematician îndrăgostit de Poezie. La serată au venit să-l susţină prieteni şi pământeni, cei dragi sufletului, scriitori, medici, profesori, studenţi, liceeni.

tudor-gorgos.JPG

La începutul manifestării culturale a fost inaugurată o expoziţie de pictură şi caricatură, consacrată Zilei Internaţionale a Femeilor, realizată de Valentina Lozoveanu şi Grigore Puică.

În continuare, Ion Cuzuioc, preşedintele cenaclului literar “La Târgovişte” a prezentat audienţei cartea de versuri “La pragul destăinuirii”, menţionând faptul că în ea sunt publicate mai multe poezii la diverse capitole, cum ar fi: “Femeia-i cânt şi poezie”, “Din dragoste şi pentru dragoste trăim”, “Credinţa de creştin”, “Viaţa vine, viaţa trece…” ş.a. Dumnealui a subliniat că în poeziile poetului Tudor Gorgos e reflectată dragostea faţă de femeie, iubită şi mamă şi se încadrează în cadrul sărbătorii respective pe care azi o marcăm.

Pe marginea cărţii şi-au expus opiniile Larisa Ungureanu – critic literar, Ecaterina Chirvas – profesoară de muzică, Ion Diviza, Gheorghe Postolache, Constantin Dragomir – scriitori, Ion Negură – profesor la liceul “Ciprian Porumbescu”, Ion Arteni – medic, Ion Croitoru – profesor de arte plastice, Aurel Pascari şi Petru Papadie – elevi ai liceelor “Dante Alighieri” şi “Orizont” din capitală.

Iată căteva spicuiri din luările de cuvânt ale vorbitorilor:

Larisa Ungureanu: „La pragul destăinuirii” este o carte bine gândită, cu o gamă variată, scrisă pe înţelesul tuturor, o carte simplă, durută. Poezia este pură, naivă pe alocuri, dar sinceră şi curată. Şi grafica cărţii e realizată la nivel, bucură ochiul. Felicitări!”

Ion Diviza: „Se vede că poeziile sunt scrise de un pedagog, au un caracter didactic şi se bazează pe folclor. Autorul îmbină în versul clasic stilul liric cu cel satiric, critică situaţiile condamnabile din societate. Este o carte frumoasă la o vârstă frumoasă, când s-a concretizat şi s-a cristalizat o anumită concepţie despre viaţă. Cred că această carte o să-şi găsească cititorul.”

Ecaterina Chirvas: „Am citit cartea cu deosebită plăcere. În versurile sale autorul pune accentul pe valorile omeneşti. Ca profesor de muzică vreau să remarc titlurile poeziilor care pot fi folosite ca texte pentru romanţe: “Mama”, “Am văzuto-n vis pe mama”, “Cade frunza”, “O, dorul meu”, “Ce bine-i că te am”, “Te aştept”, “Jurământ” ş.a.”

Gheorghe Postolache: „Este o carte trăită, neinventată, se citeşte uşor. Lecturând poeziile ce descriu viaţa satului, mi-au răscolit în memorie amintirile din copilărie.”

Ion Arteni: „Mi-am regăsit în carte copilăria. Poeziile despre tată şi mamă îţi aprind dorul. Iar cele despre foamete şi vremuri grele te pun pe gânduri. Am observat că în poeziile satirice autorul ia în derâdere metehnele omeneşti, printre care şi invidia. Îi doresc succes şi în continuare, iar poezia dumnealui să aibă cât mai mulţi cititori.”

Epigramiştii Ion Diordiev, Grigore Drăgan, Ion Diviza, Grigore Puică şi subsemnatul i-au dedicat catrene.

Ion Diordiev:

“La pragul destăinuirii”,
Profundă, înţeleaptă carte.
Ne-ndeamnă – mierea iubirii
S-o absorbim şi mai departe.

Grigore Drăgan:

Mă bucur, Tudore, te strădui –
La prag de casă te destăinui;
Te sfătui azi, de-ai să doreşti
Şi-n beci să te destăinuieşti.

Ion Diviza:

Când vrei să te destăinuieşti,
Având la limbă gâdilici,
Te rog în beci să poposeşti,
Iar după asta… în gârlici.

Grigore Puică:

Sfios ajuns la Muză-n prag,
La vârsta ta fertilă şi frumoasă,
Eu, Tudore, te-ndemn cu drag:
Mai fă un pas şi-i intră-n casă.

Mihai Cucereavii:

Autorul ne-a mărturisit
La pragul cel destăinuit
Că versu-n carte-i încărcat –
La cititori vine cu-n sfat…

Mai apoi, actorul Sandu Aristid Cupcea a recitat poezia “Mama”, iar interpretul Iulian Caranfil a cântat câteva cântece, printre care şi cunoscuta “Melancolie”, ambii fiind apreciaţi cu aplauze furtunoase din partea publicului.

Ludmila Plopa, directoarea Bibliotecii “Târgovişte”, i-a decernat sărbătoritului tradiţionala diplomă, iar soţia Oxana, împreună cu fiica Cristina şi fiul Dumitru i-au dăruit un buchet de flori. Cei prezenţi s-au ales cu câte o carte şi un autograf din partea autorului.

T. Gorgos a mulţumit audienţa pentru serata organizată, a felicitat sexul frumos cu ocazia Zilei de 8 Martie şi a înmânat câte o floare fiecărei doamne şi domnişoare din sală.

¤ ¤ ¤

Tudor Gorgos este absolvent al facultăţii de fizică şi matematică a Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă” din Chişinău. A activat în calitate de profesor de matematică în localitatea de baştină Nisporeni, în prezent – om de afaceri în Chişinău. Este pasionat şi de literatură, mai ales de poezie. În 2008 i-a apărut prima carte, întitulată “Poezia-i ca şi dorul”. Recent a lansat volumul de versuri “La pragul destăinuirii”, 176 pag., ISBN 978-9975-51-174-2, editura “Pontos”.

Propun cititorului două poezii din cartea recent apărută:

Tudor Gorgos:

Mama

Cine-i cea mai scumpă-n lume?
Nu e greu ca să-ţi dai seama.
Cine ţi-a dat viaţă, nume,
Dacă nu iubita mamă?!

Mama te-a adus pe lume,
Te-a crescut la sânul ei,
Te-a-nvăţat să-ţi alegi drumul,
Să rezişti în anii grei.

Ochii mamei îţi zâmbesc,
Când îţi merge şi-ai succes,
Lacrimile-o podidesc,
Dacă-n viaţă nu ţi-a mers.

Mama te aşteaptă-n prag,
Când te-ntorci din pribegie
Şi la pieptul ei cu drag,
Ca pe-un prunc ea te mângâie.

Jurământ

Femeie, azi e Ziua ta,
Eu te iubesc cu pietate,
Voiesc dar prin urarea mea –
De bine şi de sănătate,

De-a pururea a te urma,
Căci cea mai dragă-mi eşti fiinţă,
Eu îţi consacru viaţa mea
Şi-a jurământului credinţă.

Se scutur miile de flori,
În calea vieţii Dumitale
Şi cu ai dragostei fiori
Te-acopăr cu a lor petale.

În feerii de sărutări,
De la obraz pân” la picioare,
În faţa ta aştern cărări
De flori cu zâmbetul de soare.

Las” să-nflorească-n orice zi,
Dulci zâmbete pe-a tale buze
Şi-n dragoste mereu de-ami fi
Cea mai aleasă dintre muze.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook