24 februarie 2010

K. Arta iubirii

K. Arta iubiriiLa Humanitas Fiction a apărut romanul „K. Arta iubirii” de Hong Ying Publicat în peste douăzeci şi cinci de ţări, încununat în Italia, în 2005, cu prestigiosul Premio Roma, aflat pentru mai multe săptămâni în fruntea listelor de vânzări din Germania şi Marea Britanie, „K. Arta iubirii” porneşte de la o poveste adevărată, reinventată cu o extraordinară intensitate.

În China anilor treizeci, Julian Bell, nepotul Virginiei Woolf şi răsfăţatul Grupului Bloomsbury, o întâlneşte pe misterioasa scriitoare Lin Cheng, considerată o Katherine Mansfield a Orientului. În timp ce armata japoneză face raiduri sângeroase într-o ţară slăbită de războiul civil, Julian încearcă să pătrundă tainele culturii chineze, sperând ca această experienţă să-i aducă şi cunoaşterea de sine. Lin îl iniţiază în vechea Artă daoistă a iubirii, prin care senzualitatea devine treaptă în evoluţia spirituală. Ciocnirile între civilizaţii, între yin şi yang, între tradiţie şi modernitate creează un câmp de tensiune în care povestea lor de dragoste rezistă tocmai prin fragilitate. Julian simte însă chemarea revoluţiei, visându-se un om de acţiune, pe când Lin contemplă gândul sinuciderii, ca evadare dintr-o căsnicie stearpă şi o lume care nu se poate hotărî între vechi şi nou.

Andrew Motion, Poet Laureate, spune că este „un roman scris cu simplitate rafinată – dur, sincer şi încărcat de emoţie, stilul lui Hong Ying are o graţie aparte.“

În The Washington Post, volumul a fost clasificat ca „un Amantul doamnei Chatterley chinezesc.“

În Sunday Telegraph, romanul este descris ca fiind „o povestire erotică incendiară, care dezvăluie legături neaşteptate dintre celebrul şi decadentul grup Bloomsbury şi Societatea Luna Nouă, mai puţin cunoscutul său echivalent oriental.“

Hong Ying s-a născut în 1962, la Chongqing, în sud-vestul Chinei. Copilăria i-a fost marcată de sfârşitul Marii Foamete, iar adolescenţa, de Revoluţia Culturală. În anii optzeci, a studiat la Academia Lu Xun din Beijing şi la Universitatea Fudan din Shanghai, iar în 1991 s-a stabilit la Londra. Primul său roman, „Fata plecată în depărtări”, a apărut în 1994. Este autoarea a opt romane, printre care se numără: „Vara trădării” (1995), „K. Arta iubirii” (1999), „Ţipătul păunului” (2002), „Concubina din Shanghai” (2003; 2008) şi „Moarte la Shanghai” (2005). Romanelor li se adaugă patru volume de poezie, autobiografia „Fiica Râului” (1997) şi mai multe volume de povestiri. Scrierile lui Hong Ying au fost traduse în peste douăzeci de limbi, fiind recompensate, în Taiwan, cu nu mai puţin de nouă distincţii literare.

K. Arta iubirii„, cel mai cunoscut roman al său, a apărut în peste douăzeci şi cinci de ţări. În 2002, Hong Ying a fost dată în judecată, în China, pentru defăimarea memoriei unei persoane decedate, de către fiica lui Ling Shuhua, faimoasă scriitoare a cărei biografie a inspirat personajul principal feminin al cărţii. Procesul a fost însă câştigat de Hong Ying.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook