Ioana Pârvulescu, laureată a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2013
Ioana Pârvulescu este laureata Premiului Uniunii Europene pentru Literatură în 2013. Premiul i-a fost acordat cunoscutei scriitoare şi eseiste pentru romanul „Viaţa începe vineri„, publicat în 2009 la Humanitas şi apărut în 2011 în limbă suedeză la prestigioasa editură Bonnierförlagen, în traducerea Jeanei Jarlsbo. Această distincţie literară aflată la a cincea ediţie se acordă anual şi recompensează cei mai buni romancieri în curs de afirmare din Europa. Anunţat la deschiderea Târgului de Carte de la Göteborg de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, Premiul Uniunii Europene pentru Literatură este acordat de Comisia Europeană în cooperare cu Federaţia Europeană a Librariilor, Consiliul Scriitorilor Europeni şi Federaţia Editorilor Europeni.
Ceremonia de decernare se va desfăşura la Bruxelles pe 26 noiembrie 2013 în prezenţa comisarului european Androulla Vassiliou şi a unor importanţi reprezentanţi ai lumii literare, culturale şi politice.
Ioana Pârvulescu predă literatura română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia de literatură universală „Cartea de pe noptieră”. Pasionată cititoare de documente de tip jurnal, memorii, scrisori şi ziare din care reface lumi pierdute, Ioana Pârvulescu este autoarea mai multor cărţi de eseuri şi romane, reeditate de mai multe ori, între care „Întoarcere în Bucureştiul interbelic” (2003), „În intimitatea secolului 19” (2005), „Viaţa începe vineri” (2009), „Cartea întrebărilor” (2010), „Viitorul începe luni” (2012). Preocuparea autoarei pentru Caragiale s-a concretizat în două eseuri: „În Ţara Miticilor. De 7 ori Caragiale” (2008) şi „Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale” (2011).
„Viaţa începe vineri„, bestseller Gaudeamus 2009, reface atmosfera lumii bucureştene din preajma anului 1900. Romanul, alert, cu un fir al acţiunii semipoliţist, cu personaje extrem de vii, se petrece în numai treisprezece zile: de vineri 19 decembrie 1897 până la sfârşitul anului.
Tania Radu a spus: „Viitorul începe luni e o carte adorabilă, calmă şi ritmată, complicată ca harta unui oraş vechi şi inteligibilă exact ca el. Plină de jocuri şi semne, pe care uneori nu le guşti, pentru că nu le vezi, dar le regăseşti urma câteva pagini mai încolo şi revii, ca să înnozi firul, şi tot aşa, până la final.”