3 iunie 2021

[În]toarcem cânepa spre viitor

Publicul pasionat este invitat joi, 3 iunie 2021, la ora 18:00, la „[În]toarcem cânepa spre viitor”, primul eveniment multidisciplinar dedicat cânepii, cu expoziție de artă documentară, instalații, performance, conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, între 3-27 iunie 2021, la Muzeul Național al Țăranului Român.Așadar se lansează în premieră în România expoziția „[În]toarcem cânepa spre viitor”, un eveniment integrat dedicat cânepii, material versatil care face legătura între tradiție și ecotehnologia contemporană de top. Conceput ca o perspectivă 360 asupra cânepii, evenimentul introduce audiența în îndelungata tradiție a cânepii, prezența ei în numeroase culturi de pe glob, dar prezintă și revirimentul acestui material extrem de versatil în contextul interesului contemporan pentru design sustenabil și economie circulară, având potențialul de a poziționa România în topul acestor tendințe.

Evenimentul/expoziție integrează mai multe niveluri: expoziție de artă/instalații, performance, conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, precum și lansarea oficială a primului cluster național dedicat cânepii.

Expoziție de artă multidisciplinară despre cânepă în sala Tancred Bănățeanu, cu trei componente:

  • Instalație și performance susținute de artistul Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp – între 3 și 5 iunie 2021, în sala Tancred Bănățeanu
  • Instalație „Cultura cânepii în tradiția românească și japoneză” organizată de Florica Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, director și co-proprietar al Muzeului Textilelor din Băița, România
  • Instalație „deCânepă – povestea PATZAIKIN” de Oláh Gyárfás, artist contemporan și designer-ul brand-ului PATZAIKIN

„Forumul cânepii în secolul 21” – 9 și 10 iunie 2021 – forum online cu discuții și dezbateri între experți naționali și internaționali pornind de la potențialul plantei de cânepă în dezvoltarea durabilă

„Caneparo” – lansarea primului cluster al cânepii din România, eveniment și conferință națională pe tema cânepii, pe data de 10 iunie 2021, de la ora 11:00, online.

Expoziția de artă despre cânepă (între 3-27 iunie 2021, în sala Tancred Bănățeanu, MNȚR)
Expoziția oferă vizitatorilor experiența conexiunii autentice stabilite de-a lungul timpului între cânepă și meșterii, artiștii sau designerii care au transformat-o în obiect de artă sau resursă pentru dezvoltare. Se promovează, astfel, un model de dezvoltare sustenabilă pornit din dorința de a construi un pod între trecut și prezent, de a revizita și de a reprezenta în mod inovativ resursele materiale și imateriale din patrimoniul românesc.

Expoziția marchează 10 ani de la lansarea brand-ului PATZAIKIN și invita vizitatorii să exploreze, printr-un exercițiu multidisciplinar de artă contemporană îmbinată cu cercetare etnografică și comunicare, cânepa ca resursă naturală esențială în contextul larg al economiei circulare și al dezvoltării comunităților rurale din Romania.

Ivan Patzaichin, președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, spune:

În 2011, am lansat împreună cu echipa mea brand-ul PATZAIKIN, din dorința de a promova în întreaga lume prin design avangardist și ecotehnologie potențialul de recuperare a tradițiilor meșteșugărești în practicile design-ului contemporan. În ultimii 10 ani, brandul Patzaikin a creat un ecosistem de colaboratori din diverse domenii conexe, încercând să repornească lanțul valoric al cânepii ca o posibilă soluție în revitalizarea unei industrii importante pentru dezvoltarea durabilă.

Instalațiile de artă multidisciplinară au la bază o amplă documentare privind cultivarea, producția și comerțul de cânepă, istoria cultivării plantei în România, pusă față în față cu utilizările actuale ale acesteia și în alte regiuni ale lumii. Conceptul curatorial, propus de Teodor Frolu, se bazează pe împletirea dintre tradițional și contemporan, armonizând prezentarea artistică a utilizărilor tradiționale ale plantei cu inovația și completând expoziția cu exemple de industrii și zone ale globului în care această plantă-resursă este valorificată economic pentru creșterea și bunăstarea comunităților.

Teodor Frolu, vice-președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și curatorul expoziției, menționează:

Suntem inspirați de beneficiile generate de micul „lanț de producție” din gospodăriile tradiționale românești, unde planta de cânepă era folosită în întregul ei, de la semințe până la fibră, fără a se risipi nimic. Este un model de gândire pe care dorim să îl promovăm pentru dezvoltarea antreprenoriatului sustenabil în prelucrarea cânepii din România. Prin această expoziție și prin inițiativa de creare a primului cluster al cânepii în România, am ajuns la un nivel de maturitate prin care eforturile noastre de inovare în dezvoltarea comunităților, prin apel la resurse creative culturale, au început să prindă contur.

Instalație și performance Mircea Cantor
Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp, realizează o instalație performace inedită, împreună cu meșteri și cântăreți din Maramureș, special concepută pentru expoziția de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Instalație „Cultura cânepii în tradiția românească și japoneză”
Florica Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, cercetător și fondator al Muzeului Textilelor din Băița (AB), prezintă tehnologia și estetica fibrei de cânepă în cultura tradițională românească pusă în oglinda cu tehnologia japoneză.

Instalație „deCânepă – povestea PATZAIKIN”
Oláh Gyárfás, artist contemporan premiat internațional și designer-ul brand-ului PATZAIKIN, propune o instalație care îmbină sculptura cu conceptele fashion-ului sustenabil, având ca materie principală cânepa.

Conferința internațională „Cânepa – înapoi în viitor” (miercuri, 9 iunie 2021, de la ora 12:30, online)
„Forumul cânepii în secolul 21” pune în discuție cânepa ca resursă cu multiple utilizări în gospodăriile tradiționale românești, cu un potențial uriaș în revitalizarea economiilor locale. În contextul forumului, au loc discuții și dezbateri între experți naționali și internaționali pe tema „Cânepa – înapoi în viitor”, explorând potențialul valorificării tradiției cânepii în dezvoltarea sustenabilă contemporană și pentru reziliența comunităților locale.

Lansarea primului cluster al cânepii din România – „Caneparo” (joi, 10 iunie 2021, de la ora 11:00, online)
Pe 10 iunie 2021, cu ocazia unei conferințe pe tema beneficiilor și oportunităților generate de relansarea culturilor și lanțului valoric al cânepii industriale în România, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 lansează primul cluster al cânepii din România – „Caneparo”.

Accesul la discuții este disponibil gratuit tuturor celor interesați. Link-ul de acces este anunțat online.

Vizitatorii expoziției beneficiază de tururi ghidate de vizitare a instalațiilor, împreună cu artiștii și curatorul. Posesorii unui card bancar UniCredit Bank au acces gratuit pentru vizitarea instalațiilor, prezentând cardul la intrarea în expoziție.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook