Interior, 1901
Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul să participe sâmbătă, 31 octombrie 2015, ora 12:00, la programul „Opera sub clar de… lupă”, în expoziţia „Gustave Marissiaux. O poetică a privirii”, deschisă în Sălile Kretzulescu ale MNAR (intrarea vizavi de Biserica Kretzulescu). Cu această ocazie, publicul poate asista la o analiză în detaliu a fotogravurii „Interior, 1901” (planşă din albumul „Viziuni de Artist”), urmată de o prezentare a expoziţiei.
Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie (4 lei), fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face doar pe bază de programare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, de luni până vineri în intervalul orar 10:.00 – 16:00.
Expoziţia „Gustave Marissiaux. O poetică a privirii” aduce în faţa publicului o serie de fotografii datorate unei personalităţi artistice complexe. Gustave Marissiaux (1872-1929) este un nume de referinţă în arta belgiană datorită fotografiilor sale poetice, caracterizate de o sensibilitate deosebită, aproape feminină. Acestea îl plasează printre reprezentanţii de seamă ai curentului pictorialist din fotografia belgiană.
Prin creaţia sa, Gustave Marissiaux a contribuit la transformarea radicală a fotografiei şi a modului în care imaginea fotografică a fost percepută ulterior. Subiectele abordate de către Marissiaux (portrete feminine, peisaje din Italia şi Belgia, scene din bazinele de extracţie a huilei din zona Liège) au o notă comună: estetismul. Marcat de peisagistica preimpresionistă franceză şi de portretul englez, Marissiaux a transferat imaginilor sale calităţi plastice. De fapt, preocupările sale sunt cele ale unui pictor, culoarea având un rol esenţial chiar şi în fotografiile alb-negru. Se poate spune astfel despre Gustave Marissiaux că este un artist fotograf şi un fotograf artist.