Gustave Marissiaux. O poetică a privirii
Muzeul Naţional de Artă al României organizează sâmbătă, 28 noiembrie 2015, de la ora 12:00, o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia „Gustave Marissiaux. O poetică a privirii”, deschisă în Sălile Kretzulescu ale MNAR (intrarea vizavi de Biserica Kretzulescu). Prezentarea durează o oră şi este susţinută de Elena Ciocoiu, specialist în istoria artei.
Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie (4 lei), fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face doar pe bază de programare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 16:00.
Expoziţia „Gustave Marissiaux. O poetică a privirii” aduce în faţa publicului o serie de fotografii datorate unei personalităţi artistice complexe. Gustave Marissiaux (1872 – 1929) este un nume de referinţă în arta belgiană datorită fotografiilor sale poetice, caracterizate de o sensibilitate deosebită, aproape feminină. Acestea îl plasează printre reprezentanţii de seamă ai curentului pictorialist din fotografia belgiană.
Prin creaţia sa, Gustave Marissiaux a contribuit la transformarea radicală a fotografiei şi a modului în care imaginea fotografică a fost percepută ulterior. Subiectele abordate de către Marissiaux (portrete feminine, peisaje din Italia şi Belgia, scene din bazinele de extracţie a huilei din zona Liège) au o notă comună: estetismul. Marcat de peisagistica preimpresionistă franceză şi de portretul englez, Marissiaux a transferat imaginilor sale calităţi plastice. De fapt, preocupările sale sunt cele ale unui pictor, culoarea având un rol esenţial chiar şi în fotografiile alb-negru. Se poate spune astfel despre Gustave Marissiaux că este un artist fotograf şi un fotograf artist.
Expoziţia „Gustave Marissiaux. O poetică a privirii” marchează o frumoasă şi îndelungată colaborare dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, începută în anul 2002. De atunci, MNAR a găzduit cu regularitate expoziţii care pun în valoare bogăţia creatoare a artiştilor din Valonia şi din Bruxelles.