12 septembrie 2007

Îndoieli despre William Shakespeare

William ShakespearePeste trei sute de intelectuali, printre care reputaţii actori shakespearieni Sir Derek Jacobi şi Mark Rylance, au semnat un document prin care îşi exprimă public îndoielile că William Shakespeare ar fi autorul operelor care îi sunt atribuite. Contestatarii cer investigaţii suplimentare pentru a se afla adevărul şi speră ca specialiştii din mediul academic să cerceteze cu mai multă străduinţă problema paternităţii pieselor care îi sunt atribuite lui William Shakespeare.

Documentul, intitulat „Declaration of Reasonable Doubt”, conţine şi o listă cu douăzeci de personalităţi care, de-a lungul timpului, au pus sub semnul întrebării aceeaşi chestiune. Pe această listă apar Mark Twain, Orson Welles, Sir John Gielgud şi Charlie Chaplin.

O copie a documentul i-a fost înmânată şefului catedrei de engleză de la Universitatea Brunel din Londra, dr. William Leahy, foarte preocupat de paternitatea operelor atribuite lui William Shakespeare. Acesta a dus o luptă acerbă pentru a impune acest subiect între cele de maxim interes în mediile academice şi susţine că întrebările privind apartenenţa pieselor sunt justificate. „E o întrebare legitimă, plină de mister, iar o abordare academică ne poate aduce mai aproape de miezul lucrurilor. Nu înseamnă că vom oferi un răspuns, nu aceasta este miza. Miza e, cu siguranţă, întrebarea”, a spus William Leahy.

Suspiciunile asupra paternităţii literare a operelor dramaturgului elizabetan au început să circule încă din secolul XVIII. Scepticii atribuiau multe dintre piesele marelui scriitor contemporanilor săi cu o mai solidă pregătire academică, precum Christopher Marlowe, Edward de Vere sau Francis Bacon. Despre William Shakespeare se ştie că s-ar fi născut în familia unor analfabeţi din Stratford-upon-Avon şi unii consideră că nu ar fi avut de unde să aibă cunoştinţele pe care le solicită scrierea unor piese de o asemenea anvergură. Abundenţa de detalii, adesea obscure, despre familiile nobile din Italia, la care un elizabetan de condiţia lui William Shakespeare n-ar fi avut acces, face totul neverosimil.

Cei trei sute de contestatari presupun că Marlowe şi De Vere au publicat piesele semnându-le cu pseudonimul William Shakespeare. Aceştia sunt contrariaţi că bardul nu a pomenit în nicio piesă de locul lui de naştere şi nici nu a construit intrigi pornind de la viaţa oamenilor de rând din Anglia rurală, de unde provenea. „Cred că principala sursă o reprezintă De Vere, atâta vreme cât consider că un autor scrie despre propriile experienţe, despre propria viaţă şi despre apropiaţii lui”, a declarat Sir Derek Jacobi.

Semnatarii declaraţiei aduc în sprijinul îndoielilor şi faptul că nu există dovezi ale plăţilor de care William Shakespeare ar fi beneficiat de pe urma scrisului, iar testamentul acestuia e scris într-o manieră care nu are nimic din sofisticarea stilistică a operei sale.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

3 comentarii la Îndoieli despre William Shakespeare

  1. Pingback: Shakespeare era doar un analfabet care nu stia nici sa se semneze. Adevaratul autor al celebrelor opere este rozicrucianul Francois Bacon | Fara Secrete: Reptilieni ANUNNAKI, Conspiratii, Ezoterism si multe altele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook