11 octombrie 2017

În căutarea consonanţelor

Librăria Humanitas de la Cişmigiu aşteaptă pe cei interesaţi sâmbătă, 14 octombrie 2017, ora 17:00, la lansarea volumului „În căutarea consonanţelor” de Valentina Sandu-Dediu, apărut recent în colecţia „Contrapunct” a editurii Humanitas. La eveniment participă, alături de autoare, criticul literar şi scriitoarea Ioana Pârvulescu şi dirijorul Tiberiu Soare.



Andrei Vieru spune:

Întreaga istorie a muzicii se află în prezent pe YouTube. Valentina Sandu-Dediu este o călăuză avizată şi discretă pe căile, uneori nevăzute, ale acestei istorii. E un ghid erudit, însufleţit de pasiune, acea pasiune fără de care Valery Larbaud nu s-ar fi obosit, poate, să-i facă pe James Joyce şi pe atâţia alţii accesibili publicului francez. Cuprinzând o sumă imensă de informaţii, autoarea scrie o carte în tradiţia cea mai nobilă a muzicologiei şi criticii literare. Menirea noastră, spune autoarea, este de a mijloci contactul dintre lumile muzicale. Vorbeşte desigur de lumile muzicale, dar şi de oamenii, muzicieni sau melomani, care aspiră să trăiască în ele. Căci muzica nu se întâlneşte totdeauna cu publicul ei chiar din prima clipă. Atins cu prisosinţă, scopul cărţii pe care o ţineţi în mână este de a trezi setea de cunoaştere a neofitului şi de a o redeştepta pe cea a cunoscătorului blazat. Cine o citeşte nu se va rătăci inutil şi indiferent prin jungla YouTube-ului. Va rătăci încântat, stăpân pe curiozitatea sa strunită.

Valentina Sandu-Dediu mărturiseşte:

De-a lungul istoriei muzicii, contopirea potrivită, agreabilă a sunetelor produse simultan este diferit interpretată, în funcţie de legi acustice, dar şi de sisteme de acordaj diferite, de teorii psihologice şi de teorii ale receptării. Este o căutare obsesivă pentru unii a consonanţei, evident raportată la ingredientul care le oferă justificarea: disonanţa.

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook