Iarnă în Rai (Globalizare)
A şasea piesă pe care o prezentăm din integrala creaţiei dramaturgice a lui Valeriu Butulescu este „Iarnă în Rai (Globalizare)”, o dramă într-un act, cu spicuiri comice.
Temele abordate sunt filozofice, de o mare profunzime, cu aluzii inteligente şi bine ţintite. Stilul te prinde deseori prin poezia exprimării, întreruptă doar de sclipiri de un umor savuros, prin care autorul obişnuieşte să îmblânzească ideile care riscă să „muşte” prea dureros.
Piesa a fost publicată pentru prima dată în volumul „Iarnă în Rai”, apărut în 2004 la Editura EMIA.
În prefaţa volumului, scriitorul Horia Gârbea a scris:
Cu „Iarnă în Rai”, Valeriu Butulescu abordează un tip de teatru politico-filosofic, cu aceeaşi aplecare a sa, structurală, către aforism. Acţiunea este simplă şi dinamică, iar simbolurile abundă. Piesă de reflecţie, „Iarnă în Rai” nu refuză totuşi dinamismul scenic, fiind unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale autorului.
În anul 2005, piesa a fost prezentată de un grup de actori de la Teatrul „Mundi” din Bucureşti, sub forma unui spectacol lectură, organizat de Clubul Dramaturgilor la Sala cu Oglinzi a Uniunii Scriitorilor, în regia artistică a lui Victor Dan. Piesa se pretează într-un mod interesant la o astfel de abordare, unul dintre personaje fiind „Regizorul”.
Scenariul a fost tradus şi în limba poloneză. A avut parte de o recenzie semnată de criticul Jacek Sieradzki în revista de teatru „Dialog” din Varşovia.
Piesa „Iarnă în Rai”, impresionează prin precizări deosebit de valoroase,
prin efortul şi migala cu care autorul reuşeşte să scoată în evidenţă
simbolurile ascunse în spatele acţiunii.
Felicitări domnule Butulescu!
Aştept cu nerăbdare următoarea carte.
Succes!