12 martie 2010

Filmele româneşti atrag admiraţia presei suedeze

În perioada 4 – 7 martie 2010 s-a desfăşurat la Stockholm a patra ediţie a Zilelor Filmului Românesc, cu subtitlul „Regulile jocului”, organizate de Institutul Cultural Român de la Stockholm în colaborare cu distribuitorul suedez novemberfilm. Festivalul a avut loc la cinematograful Rio şi a prezentat publicului suedez cele mai noi producţii cinematografice româneşti, bucurându-se de atenţia presei suedeze. Oaspeţii festivalului au fost regizorii Corneliu Porumboiu, Răzvan Rădulescu şi Hanno Hoefer. Cel mai important cotidian din Suedia, Dagens Nyheter, a publicat pe data de 5 martie un articol care începe cu afirmaţia ”România-i cea mai tare” („Rumänien regerar”). Sunt selectate şi prezentate cinci dintre filmele incluse în program: „Amintiri din Epoca de Aur” (“Legende urbane pline de ironie”), „Felicia înainte de toate” (“Joc de putere între mamă şi fiică”), „Cea mai fericită fată din lume” (“Umor negru”), „Francesca” (“Visuri controversate”), „Fabulosul destin al lui Toma Cuzin” (“Aventuri cu iz franţuzesc”).

O atenţie specială a primit-o, aşa cum era de aşteptat, cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu, „Poliţist, adjectiv”, care a avut premiera suedeză pe data de 5 martie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Filmul, cu titlul suedez „Polis, adjektiv”, s-a bucurat de aprecierea principalelor cotidiene suedeze, care i-au dedicat recenzii ample în ziua lansării. Criticul Kerstin Gezelius de la Dagens Nyheter afirmă în articolul cu titlul “Poliţistul îndreptăţit să aştepte”: “Rigurosul regizor Corneliu Porumboiu ne introduce în universul tragicului şi al comicului fără ca personajul principal, un poliţist sârguincios, să îşi schimbe vreun moment expresia feţei.” Autoarea încadrează filmul în şirul operelor cinematografice est-europene “întunecate, lungi, tăcute, deştepte, total lipsite de pretenţii […], care te cuceresc definitiv” şi este impresionată, printre altele, de “şuvoiul de dialoguri clare ce ne dezvăluie personajele fără ca acestea să exprime vreun sentiment”, “precizia excelentelor interpretări actoriceşti à la Buster Keaton” şi “scenografia minimalistă”. Recenzia se încheie cu o observaţie la adresa lui Corneliu Porumboiu: “Unui regizor care din aruncatul unei hârtii la coş face o poezie nu-i trebuie prea mult pentru a scoate tot ce-i mai bun într-un film”.

„Poliţist, adjectiv” a fost recenzat în cotidianul Svenska Dagbladet de către criticul Hynek Pallas, un connaisseur al filmului românesc contemporan. Acesta apreciază scena din finalul filmului ca purtând semnificaţii general valabile în orice societate : „Ce este legea? În ce măsură trebuie respectată? Cât rămâne la latitudinea moralităţii poliţistului?”. Totodată Pallas remarcă faptul că aceste întrebări „capătă şi mai multe dimensiuni într-o ţară care acum 20 de ani era o dictatură”.

Recenzii elogioase au apărut și în cotidienele locale Sydsvenskan („Cuvintele ca nişte arme”) şi Upsala Nya Tidning („Film minunat despre o ţară frământată”), precum şi în săptămânalul stockholmez Södermalmsnytt. „Poliţist, adjectiv” este difuzat pe parcursul lunii martie în cinematografele din Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Västerås şi Uppsala.

„Amintiri din Epoca de Aur” (cu titlul suedez „Skrönor från de gyllene åren”) a beneficiat de o avanpremieră în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Filmul va fi lansat în cinematografele suedeze pe data de 9 aprilie, fiind distribuit tot de către novemberfilm. Cotidianul Svenska Dagbladet a publicat pe data de 2 martie un interviu cu Cristian Mungiu pe marginea acestui film, anunţând totodată festivalul românesc de la Stockholm.

Alte două filme incluse în repertoriul festivalului au fost remarcate de către presă: „Felicia înainte de toate” şi „Cea mai fericită fată din lume”. Ambele filme au fost difuzate la începutul anului la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg – cel mai important eveniment de profil din Scandinavia – şi au figurat în topul preferinţelor criticului Hynek Pallas. În articolul publicat pe 29 ianuarie în cotidianul Svenska Dagbladet, acesta îşi motivează astfel alegerea: „Cele două debuturi în lungmetraj […] demonstrează că filmul românesc continuă să culeagă lauri. Cu realism social, umor şi dialoguri sprinţare, filmele abordează chestiuni arzătoare precum emigrarea, isteria consumeristă şi relaţia românilor cu istoria”. „Felicia înainte de toate” va fi distribuit în Suedia de către novemberfilm în această toamnă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook