Filme create de participanții la atelierul „GPMh.docs”
Duminică, 1 noiembrie 2020, de la ora 19:00, Asociația MAIE lansează, online, patru filme scurte realizate de participanții la atelierul de film documentar organizat în contextul proiectului cultural „GPMh Docs. Ateliere de artă documentară în Geoparcul Platoul Mehedinți”.
Atelierul de film, derulat în comuna Isverna și coordonat de regizorii Elena Borcea și Iulia Necșulescu, a reunit opt tineri interesați să descopere și să pună la lucru arta producției video ca modalitate de înțelegere și de redare subiectivă a realității unui spațiu rural și a comunităților care îl animează.
Filmele pot fi vizionate online, în premieră, prin intermediul paginii de Facebook a proiectului Arhitectura GPMh, fiind ulterior disponibile pe pagina proiectului. Materialele dezvăluie patru povești din prezentul social al Comunei Isverna, județul Mehedinți:
„Foale și foc” (regia Iulia Cristina Tudosie, Clara Gabriela Rus) – un material observațional bazat pe povestea ultimului fierar din sat, un meșter iscusit care se căznește să își păstreze viu meșteșugul într-o lume dominată de progresul tehnologic și de viteză, în care devine din ce în ce mai greu să rămâi relevant.
„Nedorințe” (regia Bianca Ioana Costin, Laura Stafie) – o incursiune în realitățile unui personaj colectiv cu o identitate distinctă – diferitele generații de femei din Isverna. O poveste emoționantă despre alegeri și șanse, despre ce este, ce-a fost și ce ar fi putut să fie.
„Isverna, la Meserie” (regia Philip Găicean) – la cârciuma din sat, Philip întâlnește o celebritate locală, un personaj nonșalant și extrem de hotărât. Nea Gigi Meserie, lăutar cu tradiție în familie, nu se lasă descurajat nici măcar de pandemie. Ba din contră, reușește să facă din orice prilej o oportunitate. Miza lui Gigi este să-i convingă pe orășeni „să se mai întoarcă cu fața și spre noi”, cei de la țară.
„Dragă Teodora” (regia Ștefania Lupan, Laura Asmărănducăi) – un film – portret care oglindește viața Teodorei Bucescu, o săteancă din Isverna, uitată de vreme și singură, al cărui cel mai de preț lucru rămas sunt amintirile, prinse în fotografii și printre țesăturile de ii. O oglindire a realităților bunicilor izolate din satele României.
Derulat între 17 și 23 august 2020, atelierul de film le-a propus participanților o zi de introducere în filmul documentar, pentru fixarea fundamentelor și a metodelor de bază ale producției video, o altă zi dedicată explorării satului, prin fotografie și scurte filmări observaționale, pentru identificarea temelor pe care materialele video urmau să le abordeze. În următoarele cinci zile de atelier, participanții, sub coordonarea trainerilor, au lucrat la pre-producție și la producția efectivă a filmelor documentare.
În 2020, Asociația MAIE a organizat două ateliere de artă documentară – radio și film, dedicate tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Proiectul a construit cadrul pentru explorarea contextului istoric și a situației din prezent a satelor din Mehedinți, prin întâlnirea și colaborarea dintre profesioniști cu experiență în arta documentară și tineri atrași de producție.