21 aprilie 2022

Festivalul Filmului European 2022

Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Filmului European (FFE) are loc la București în perioada 5 – 11 mai 2022 (Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie) și la Timișoara, pe 10 mai 2022, unde evenimentul e marstecat printr-o gală, de Ziua Europei.26.FFE se derulează în plin război, care perturbă nu doar viețile a milioane de ucraineni, ci ale tuturor europenilor, care s-au mobilizat exemplar pentru a sprijini refugiații din Ucraina.

Atacul la adresa libertății oamenilor și la dreptul de a-și alege propriul destin, principii pe care se bazează Uniunea Europeană, a generat ample acțiuni de solidaritate, dar ne-a făcut pe toți să fim mai atenți la ce se întâmplă în jur și, mai ales, ne-a determinat să rămânem uniți și să apărăm democrația și valorile noastre comune.

Liviu Jicman, președintele ICR, a declarat:

În acest context, care ne demonstrează că nu suntem la adăpost de amenințări, provocări teribile și lipsă de perspectivă, 26.FFE ia pulsul Europei cu o selecție de filme ca o oglindă realităților care străbat continentul. Festivalul deschide o platformă de dialog cu o deosebită relevanță pentru situația actuală.

Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European, ediția 2022, a precizat:

Anul acesta, la Festivalul Filmului European, redescoperim și sprijinim împreună o Ucraină mai europeană ca oricând. În deschiderea Festivalului Filmului European, proiectăm „Nosorih” („Rhino”), cel mai recent film al lui Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistenței naționale ucrainene și apărător înarmat al Kievului asediat.

Tot în cadrul festivalului, descifrăm alegoria „Nomeri” („Numbers”), semnată de același Sentsov. Din selecția noastră, mai fac parte „Stop-zemlia” și „Terykony’, film de ficțiune, respectiv documentar, care tratează universul interior al adolescenților ucraineni, imperturbabil la război sau ireversibil mutilat de acesta.

Am mai inclus în secțiunea dedicată cinema-ului ucrainean „Inner Wars”, mărturia regizoarei Masha Kondakova despre un război pe care bărbații vor fi pus monopol mediatic, dar care e departe de a le aparține în exclusivitate. Nu în ultimul rând, Agnieszka Holland semnează „Mr. Jones”, portret-șoc al holodomorului, foametea asmuțită genocidar de Stalin asupra Ucrainei la începutul anilor ’30.

Încheiem festivalul cu un omagiu: „Parthenon”, ultimul film al lui Mantas Kvedaravicius, cineastul lituanian căzut pe 2 aprilie în lupta pentru Mariupol.

Programul complet urmează să fie transmis ulterior, iar biletele pot fi achiziționate online sau direct din cele două cinematografe, Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook