4 august 2015

Ferma animalelor

Humanitas Multimedia organizează marţi, 4 august 2015, de la ora 19:00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu, o întâlnire ci audiobook-ul „Ferma animalelor” de George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc. Discuţia, la care participă Victor Rebengiuc, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea, este urmată de lectura câtorva fragmente din nuvela lui George Orwell.

invitatie

Ferma animalelor” a fost publicată în 1945, cu patru ani înainte de cealaltă distopie celebră a lui George Orwell, „1984”. Este considerată şi acum una dintre cele mai importante şi mai influente opere literare, o dezvăluire a mecanicii stalinismului, în care se regăsesc reprezentări ale tuturor personajelor cheie: Marx, Stalin, Troţki, Molotov, Zinoviev, ţarul Nicolae al II-lea, Hitler, poate chiar Orwell însuşi, în pielea măgarului Benjamin.

Animalismul, noua doctrină a Fermei animalelor, porneşte de la şapte precepte: oricine merge pe două picioare e duşman, oricine merge pe patru picioare sau are aripi e prieten, niciun animal nu va purta haine, niciun animal nu va dormi într-un pat, niciun animal nu va bea alcool, niciun animal nu va ucide un alt animal, toate animalele sunt egale. În timp însă, se instalează o nomenclatură sprijinită de un aparat represiv, dominată de dorinţa de putere, lăcomie şi de viciile care aparţinuseră altădată vechii ordini a oamenilor. Bazându-se pe încrederea şi neştiinţa celorlalte animale, porcii aflaţi la putere, şi în special Napoleon, corespondentul alegoric al lui Stalin, vor reduce cele şapte precepte la unul singur: egalitatea în care unii sunt mai egali decât ceilalţi.

Ferma animalelor” a inspirat două adaptări, celebra animaţie din 1954 şi filmul din 1999 în care vocile personajelor sunt redate de Patrick Stewart, Peter Ustinov, Julia Louis-Dreyfus, Ian Holm.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook