28 martie 2017

Fata cu fragi

Editura Humanitas Fiction aşteaptă publicul la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 29 martie 2017 de la ora 19:00, la lansarea volumului „Fata cu fragi” de Lisa Strømme – recent apărut în colecţia „Raftul Denisei”, tradusă de Irina Bojin –, un roman despre tumultuoasa poveste de dragoste care a inspirat celebrul tablou „Strigătul” de Edvard Munch. Alături de Lisa Strømme, care participă prin Skype la eveniment, vorbesc Ioana Nicolaie, scriitoare, Ana-Maria Onisei, jurnalist cultural şi Laura Câlţea, blogger cultural. Întâlnirea este moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.



În vara anul 1893, mica aşezare de coastă Asgårdstrand îşi aşteaptă oaspeţii din capitala Kristiania – vechea denumire a oraşului Oslo –, printre care se număra artişti plastici, oameni de teatru şi muzicieni veniţi în căutarea liniştii şi a unei atmosfere propice creaţiei. Pacea micuţei comunităţi e tulburată de acest exod anual, cu precădere în momentul în care îşi face apariţia tânărul pictor Edvard Munch, personaj controversat şi înţeles cu adevărat de puţini dintre contemporanii săi.

Johanne Lien, o adolescentă modestă din Asgådstrand care-şi câştigă traiul culegând şi vânzând fructe, este fascinată de tablourile sumbre ale lui Edvard Munch. Nu-şi poate manifesta însă interesul faţă de acestea deoarece mama ei, o femeie autoritară şi cu frica lui Dumnezeu, îi interzice categoric până şi să privească pânzele pictate de cel pe care-l numeşte Păcătosul. Devenită însă peste noapte angajată în casa unui amiral norvegian, între ea şi Tullik, fiica cea mică a acestuia, se înfiripă o prietenie profundă, care o va face martora unei poveşti de iubire pline de pasiune şi tragism. Între Tullik şi Munch se aprinde o dragoste devoratoare, care ameninţă să-i mistuie pe cei doi tineri. Pornind de la un mic sâmbure de adevăr, Lisa Strømme construieşte strat după strat în jurul acestuia, oferindu-ne o poveste captivantă şi de mare subtilitate psihologică despre cum a luat naştere prima variantă a celebrului tablou „Strigătul” de Edvard Munch.

Pool descrie romanul ca „un amestec viu, impetuos de realitate şi ficţiune. Dacă eşti pasionat de artă, vei iubi acest roman – iar dacă ai impresia că un astfel de subiect nu-ţi va stârni interesul, ei bine, încă de la începutul romanului vei descoperi cu certitudine contrariul.”

Iar Sunday Express spune căvei găsi „iubire şi pierdere, legături de familie şi pasiuni secrete sunt explorate deopotrivă în cea mai bună carte a primăverii.”

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prelabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook