2 octombrie 2015

Evgheni Vodolazkin vine la Bucureşti

Luni, 5 octombrie 2015, de la ora 19:00, publicul este invitat la lansarea romanului „Soloviov şi Larionov„, un eveniment la care participă, alături de Evgheni Vodolazkin, Teodor Baconschi, Mihail Vakulovski şi Denisa Comănescu.

Marţi, 6 octombrie 2015, de la ora 19:00, urmează o întâlnire cu Horia-Roman Patapievici şi Evgheni Vodolazkin, într-o ediţie specială „Înapoi la argument”.

Ambele evenimente au loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu şi se încheie cu sesiuni de autografe acordate de Evgheni Vodolazkin.

invitatie

Evgheni Vodolazkin s-a născut în 1964 la Kiev, unde şi-a făcut studiile universitare. Este doctor în ştiinţe filologice, specialist în literatura rusă veche. Din 1990 devine cercetător la Institutul Literaturii Ruse (Puskinskii Dom) din Sankt-Petersburg. Este autorul a peste o sută de lucrări ştiinţifice, a contribuit la elaborarea enciclopediei „Cântec despre oastea lui Igor” şi a Bibliotecii literaturii Rusiei Vechi, precum şi a lucrării „Cuvioşii Kiril, Ferapont şi Martinian din Belozersk”.

În 1992, la invitaţia Universităţii din München, şi-a aprofundat studiile de medievistică occidentală, ţinând şi cursuri de literatura rusă veche. În 1998 a organizat conferinţă internaţională „Cultura mănăstirească: Orient şi Occident”. În perioada 1998–2002 a fost (cu întreruperi) bursier al Fundaţiei Alexander von Humboldt, desfăşurând o activitate de cercetare şi publicând, în 2000, la München monografia Istoria universală a Rusiei Vechi. Din anul 2012 este redactor-şef al revistei Text şi tradiţie, editată de institutul său.

În paralel, începe să scrie literatură. Debutează în 2005 cu romanul „Răpirea Europei”. În 2009 publică romanul „Soloviov şi Larionov„, care se bucură imediat de succes, fiind nominalizat la premiile Andrei Belii şi Bolsaia Kniga (Marea Carte). În 2011 îi apare culegerea de studii şi eseuri „Instrumentul limbii”.

În 2012 publică romanul „Laur”, care devine revelaţia literară a anului 2013 în Rusia, fiind dublu câştigător al Premiului Bolsaia KnigaPremiul întâi şi Premiul cititorilor – şi câştigător al Premiului Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi). Tot în 2013, romanul a fost nominalizat pe listă scurtă la premiile Nationalnii Bestseller (Bestsellerul Naţional) şi Russkii Buker (Booker Rus). Operă literară a lui Evgheni Vodolazkin este în curs de traducere în peste douăzeci de ţări.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook