16 mai 2017

Aviatorul

Evgheni Vodolazkin se întâlneşte cu cititorii bucureşteni la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, joi, 18 mai 2017, de la ora 19:00, la lansarea ediţiei în limba romană a celui mai recent roman al său, „Aviatorul„, apărut la Editura Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei”. La eveniment participă, alături de autor, Dan C. Mihăilescu, Francisca Băltăceanu şi Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction. Seara se încheie cu o sesiune de autografe.



Autorul bestsellerului internaţional „Laur”, Evgheni Vodolazkin, revine cu o poveste copleşitoare despre memorie şi vină, despre o iubire atât de puternică, încât învinge haosul şi chiar moartea. „Aviatorul” a fost finalist la principalele premii literare din Rusia şi a câştigat, în 2016, Bolsaia Kniga – Premiul al doilea.

Innokenti Platonov, protagonistul romanului, fără a fi în realitate aviator, săvârşeşte un zbor extrem între începutul şi sfârşitul secolului XX, devenind obiectul unui experiment întreprins într-un lagăr cu destinaţie specială. Născut în 1900, el este îngheţat în azot lichid la mijlocul anilor ’20, iar în 1999, deja în altă lume, este dezgheţat. Trezit din somnul experimentului pe un pat de spital, memoria lui Innokenti pare a fi tabula rasa. În încercarea de a-şi reconstitui istoria personală, el începe, la sfatul doctorului său, să noteze într-un jurnal frânturi haotice de amintiri: chipuri, imagini, întâmplări.

Treptat, apar Petersburgul din primii ani ai secolului XX, copilăria, şcoală şi întâia iubire, Revoluţia din 1917 şi, în sfârşit, lagărul. Odată cu ieşirea din spital, pe Innokenti îl aşteaptă o viaţă nouă, în care poate să iubească iar şi să redescopere lumea. O lume unde el, aşa cum o arată şi propriul său nume, este un Candide – însă unul care se simte responsabil şi pentru cele trăite, şi pentru cele netrăite, tema vinovăţiei aducând în „Aviatorul” ecouri dostoievskiene.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prelabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook